05 martie 2013, 15:20 Diaspora moldovenească views 11345
05 martie 2013, 15:20 Diaspora moldovenească views 11345

Comisia Europeană vrea să ia amprentele cetățenilor extracomunitari care intră în UE

Comisia Europeană propune crearea unui registru cu date biometrice și personale ale cetățenilor extracomunitari care vin în Uniunea Europeană, mai exact în zona Schengen, care să înregistreze și scopul și durata vizitei, a anunțat comisarul pentru justiție și afaceri interne, Franco Frattini. Potrivit Tageszeitung, sistemul are drept scop combaterea terorismului și a imigrației ilegale, iar costul investițiilor statelor membre este de 35 de milioane de euro.

Sistemul se aplică cetățenilor din afara statelor UE, care au primit viza pentru ședere scurtă, pîna la 3 luni, și va include informații privind momentul si locul intrării în UE, durata șederii și va transmite automat alerte autorităților competente daca o persoana a depășit perioada de ședere, atît în momentul expirării vizei, cît și în momentul în care aceasta va părăsi teritoriul UE.

Cei care vor solicita vize pentru una dintre țările membre vor trebui să dea date biometrice atunci cînd vor aplica la consulatul unei țări UE, iar la frontieră va exista echipamentul necesar prin care se va verifica identitatea celui care întră pe teritoriul UE. Prin urmare, sistemul va conține fotografia, amprentele digitale, forma și culoarea irisului și informații personale ale călătorilor din afara UE. Informațiile vor fi stocate timp de cinci ani.

Pentru călătorii frecvenți în UE va exista posibilitatea să aplice pentru a fi înregistrați ca și călători siguri, ceea ce le va permite o verificare automată a datelor lor biometrice. Statutul de "călător sigur" le va fi acordat după ce vor demonstra că au resurse materiale suficiente, au un pașaport biometric și nu au depășit perioada de ședere permisă în UE.

Costul acestui sistem este de 20 de milioane de euro, iar statele membre vor trebui să facă investiții de 35 de milioane de euro. Deocamdată este vorba despre statele din zona Schengen. Frattini a subliniat că România și Bulgaria, care și-au anunțat intenția de a adera la spațiul Schengen în 2011, vor fi "libere" să facă astfel de investiții, dar deocamdată sistemul se concentrează asupra celor 24 de state din aria Schengen. Sistemul va fi implementat, potrivit comisarului european, în 6-7 ani.

Cuvinte cheie:

diaspora , moldovenii , Europa , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1636
Populația:
2837 locuitori

Speia este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanţă de 18 km de oraşul Anenii Noi şi la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2837 de oameni. Prima atestare documentară a satului Speia (cu numele Chivărul) datează din anul 1636.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.