Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 mai 2021, 17:20 Diaspora moldovenească views 3662
Hamas anunță că în curînd ar putea înceta focul, în conflictul dintre Israel și Gaza
20 mai 2021, 17:20 Diaspora moldovenească views 3662

Hamas anunță că în curînd ar putea înceta focul, în conflictul dintre Israel și Gaza

Un înalt oficial al Hamas a declarat că se așteaptă ca militanții din Israel și Fîșia Gaza să ajungă la încetarea focului „într-o zi sau două” care ar pune capăt a zece zile de violență transfrontalieră, transmite reuters.com.

„Cred că eforturile în curs cu privire la încetarea focului vor avea succes”, a declarat Moussa Abu Marzouk, înalt oficial al Hamas, în timpul unui interviu acordat televiziunii libaneze al-Mayadeen.

Președintele Joe Biden a vorbit ieri cu premierul israelian Beniamin Netaniahu, în care cei doi lideri au avut o discuție detaliată cu privire la stadiul evenimentelor din Fîșia Gaza.

Deasemenea a fost discutat progresul Israelului în degradarea capacităților Hamas, a altor elemente teroriste, eforturile diplomatice în curs ale guvernelor regionale și ale Statelor Unite. Președintele i-a transmis prim-ministrului că se așteaptă la o escaladare semnificativă pe calea încetării focului, din mesajul Casei Albe, whitehouse.gov.

„Mă aștept să se ajungă la o încetare a focului într-o zi sau două, iar încetarea focului se va face pe baza unui acord reciproc”, a adăugat Moussa Abu Marzouk în timpul interviului.

Focul de rachete asupra Israelului s-a stins peste noapte, o pauză care s-a întins pînă astăzi dimineață. Israelul a lansat noi atacuri aeriene în Fîșia Gaza după zorii zilei, dar, au spus presa israeliană, într-un ritm mai lent decît în zilele trecute.

Întrebat la radio-ul public Kan din Israel dacă va începe încetarea focului vineri, ministrul serviciilor de informații Eli Cohen a spus: „Nu. Cu siguranță, vedem presiuni internaționale foarte semnificative. Vom termina operațiunea atunci cînd vom decide că ne-am atins obiectivele”.

„Președintele SUA, Joe Biden i-a transmis premierului că se așteaptă astăzi la o escaladare semnificativă pe calea încetării focului”, a declarat miercuri, purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

De cînd au început luptele pe 10 mai, oficialii palestinieni din domeniul sănătății spun că 228 de persoane au fost ucise în bombardamente aeriene care au înrăutățit situația umanitară deja gravă din Fîșia Gaza.

Agravarea conflictului dintre Palestina și Israel a început cu ciocniri în Ierusalimul de Est. Apoi, pe 10 mai, grupurile palestiniene Hamas și Jihadul Islamic, cu sediul în Fîșia Gaza, au început o bombardare masivă a Israelului - în total, peste trei mii de rachete au fost lansate în toată țara. Ca răspuns, armata israeliană a chemat 5.000 de rezerviști și lansează atacuri aeriene împotriva țintelor din Fîșia Gaza.

Ciocnirile continuă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Israel , conflict

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1628
Populația:
898 locuitori

Lencăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lencăuți și Verejeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ocnița și la 221 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 898 de oameni. Satul Lencăuți a fost atestat documentar în anul 1628.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.