15 decembrie 2012, 10:55 Diaspora moldovenească views 8093
15 decembrie 2012, 10:55 Diaspora moldovenească views 8093

Noi facilităţi pentru asociaţiile diasporei moldoveneşti din Italia

Biroul pentru Relaţii cu Diaspora a semnat joi, 13 decembrie, un Acord care lărgeşte posibilităţile de activitate ale asociaţiilor diasporei din Italia, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora a semnat joi, 13 decembrie 2012, la Roma, un Acord de Cooperare cu Mişcarea Creştină a Muncitorilor (MCL), care prevede o serie de facilităţi de care vor beneficia membrii diasporei şi asociaţiile diasporale moldoveneşti din Italia. Din partea MCL, documentul a fost semnat de Antonio Di Mateo, vicepreşedintele naţional al MCL.

"Este simbolic faptul că am mers în prima mea deplasare în noua funcţie anume la Roma, avem una din cele mai numeroase diaspore aici (după Federaţia Rusă), dar probabil şi cea mai mare concentraţie de provocări şi dificultăţi. Ele necesită atenţie permanentă şi multă implicare, pentru a putea da şansa unei soluţii într-un viitor apropiat", a menţionat Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.

"Acest Acord este important, mai ales pentru că creează bazele soluţionării unei provocări de care deseori se ciocnesc asociaţiile noastre diasporale şi anume lipsa spaţiilor pentru desfăşurarea propriilor activităţi, oricare ar fi ele: prestarea serviciilor, consultarea cetăţenilor, cursuri, lecţii pentru copii, evenimente culturale etc. Acordul permite ca de acum înainte asociaţiile noastre să utilizeze, ori de cîte ori vor avea nevoie, absolut gratuit, peste 300 de sedii operaţionale ale MCL în toată Italia. Un alt aspect important este că cetăţenii Republicii Moldova din Italia, dar şi cei care se află în Republica Moldova (MCL are sediu operaţional şi la Chișinău), vor putea beneficia gratuit de toată gama de servicii ale acestei instituţii", a menţionat Victor Lutenco.

Acordul va permite accesul la sediile respective pentru prestarea de servicii consulare, în mod special în cadrul iniţiativei permanente a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene "Ambasada vine mai aproape de tine", va oferi mijloacele de informare ale MCL cetăţenilor noştri de peste hotare. De asemenea, Acordul prevede dreptul cetăţenilor Republicii Moldova de a accesa gratuit în toată Italia şi în Republica Moldova următoarele servicii: asistenţă socială pentru persoanele nevoiaşe, asistenţă juridică în domeniul muncii şi imigraţiei, la solicitarea şi eliberarea permisului de şedere (italian), în materia accesării dreptului la pensie, angajarea în cîmpul muncii, mediere culturală, lingvistică şi familială, asistenţă în domeniul obligaţiunilor fiscale pentru persoane fizice, formare profesională.

"Sîntem gata să contactăm direct cu asociaţiile şi cetăţenii moldoveni pentru a presta serviciile noastre care sînt extrem de necesare acum, în toiul crizei economice. Şi aş vrea să punctez încă o dată - toate serviciile noastre sînt absolut gratuite!", a subliniat Antonio Di Mateo.

"Ne propunem pentru perioada imediat următoare să informăm toate asociaţiile despre această oportunitate şi despre aranjamentele administrative şi de organizare care vor trebui respectate. De asemenea, am convenit un contact permanent cu conducerea MCL, pentru a evalua rezultatele implementării Acordului şi de a fixa noi perspective de colaborare", a mai adăugat Victor Lutenco.

În cadrul vizitei sale în Italia, în seara zilei de 13 decembrie, la sediul Ambasadei Republicii Moldova la Roma, a avut loc întîlnirea şefului Biroului pentru Relaţii cu Diaspora cu circa 20 lideri de asociaţii şi membri ai diasporei. Au fost abordate diverse teme de interes comun, precum situaţia gravă în care se află transportatorii de pasageri şi colete din cauza lipsei unui spaţiu şi a amenzilor stabilite de autorităţile italiene, situaţia gravă în care s-au pomenit pedagogii care, venind în Italia, muncesc în alte domenii, astfel pierzîndu-şi calificarea, procedura adopţiei internaţionale, accesarea dreptului la pensie şi multe altele. Au fost formulate propuneri şi iniţiative privind crearea unei Ligi a profesorilor la Roma, deschiderea unui Centru cultural comun, abilitarea unui avocat al diasporei pentru reprezentarea intereselor membrilor. Toate acestea vor sta la baza acţiunilor de implicare din partea autorităţilor centrale din ţară.

Biroul pentru Relaţii cu Diaspora a fost instituit la 18 octombrie 2012 în cadrul Cancelariei de Stat. Misiunea Biroului este de a stabili o punte de legătură strînsă între diasporă şi Guvern. La 28 noiembrie curent, prin Dispoziţia Prim-ministrului Vlad Filat, în funcţia de şef al Biroului a fost numit Victor Lutenco.

Mişcarea Creştină a Muncitorilor este o organizaţie non-profit cu 191 sedii regionale, 151 sedii periferice şi 1500 angajaţi în Italia şi alte 18 reprezentanţe în întreaga lume, inclusiv unul în Republica Moldova. Misiunea organizaţiei este de a acorda asistenţă muncitorilor, contribuind la edificarea unei societăţi mai coezive. De la începutul anului 2012, 4392 de cetăţeni ai Republicii Moldova au fost asistaţi gratuit de către angajaţii Mişcării Creştine a Muncitorilor.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
1100 locuitori

Cremenciug este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Cremenciug este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Căușeni și la 90 km de Chișinău. Populaţia satului Cremenciug alcătuia 1 100 de locuitori în anul 1989. Satul Cremenciug a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.