Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 octombrie 2012, 12:30 Diaspora moldovenească views 9311
28 octombrie 2012, 12:30 Diaspora moldovenească views 9311

Alarmă la Odesa: un accident la Tiraspol ar putea lipsi orașul de apă

Dacă va apărea o defecțiune la sistemul de canalizare din Tiraspol, Odesa poate rămîne fără apă. Această informație a fost făcută publică în timpul unei conferințe de presă la Odesa. La eveniment au participat reprezentanți ai sectorului de apă și canalizare și organizațiile de mediu din Odesa și Transnistria, enews.md.

După cum s-a dovedit, la Tiraspol, stația de epurare este amplasată pe  malul opus al Nistrului. Deșeurile sînt evacuate printr-o conductă, aflată la o adîncime de 9 metri sub nivelul apei. Conducta funcționează din 1975 și nu a fost niciodată reparată.

În ultimii ani, la Tiraspol s-au întîmplat mai multe spargeri ale sectoarelor  conductei pe uscat. Ultima dată conducta s-a spart la o distanță de 50 de metri de mal. Acest lucru sugerează faptul că un accident similar în orice moment se poate întîmpla pe porțiunea subacvatică a conductei.

În caz de spargere a conductei deșeurile de canalizare în nouă ore vor ajunge în regiunea stației de apă care alimentează Odesa. Volumul de deșeuri reziduale poate alcătui circa 45.000 de metri cubi.

Autoritățile transnistrene au efectuat construcția liniei de rezervă a conductei, care va fi în curînd inaugurată. Cu toate acestea, capacitatea sa nu va putea face față sarcinilor de vîrf, în special în sezonul ploios.

În legătură cu situația creată ecologii din Odesa și Tiraspol s-au adresat guvernului de la Kiev cu rugămintea de a acorda sprijin financiar pentru finisarea construcției unei a treia conducte.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
778 locuitori

Logofteni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Logofteni și Moldoveanca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 778 de oameni. Satul Logofteni a fost menționat documentar în anul 1633.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.