Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 februarie 2020, 16:30 Diaspora moldovenească views 4588
Post Brexit: Cum pot moldovenii cu dublă cetățenie să obțină un statut special
12 februarie 2020, 16:30 Diaspora moldovenească views 4588

Post Brexit: Cum pot moldovenii cu dublă cetățenie să obțină un statut special

După Brexit, pentru cetățenii obișnuiți ai Moldovei nu se va schimba nimic, dar cei care au și cetățenia unei țări UE vor trebui să obțină în Marea Britanie un statut special, transmite Noi.md.

Despre modalitatea de a primi acest statut a vorbit, printre altele, ambasadorul Marii Britanii în R. Moldova, Steven Fisher, într-un interviu pentru Newsmaker.md.

Potrivit lui, cetățenii Uniunii Europene, inclusiv moldovenii cu dublă cetățenie și familiile acestora, pot beneficia de schema de reglementare a relațiilor cu Uniunea Europeană.

"Pentru a continua să trăiască în Marea Britanie după iunie 2021, ei trebuie să depună o cerere. Dacă va fi satisfăcută, membrul familiei care deține acest pașaport va primi statutul corespunzător - settled sau pre-settled. Acesta depinde de perioada de ședere în țară. Este un proces birocratic obișnuit disponibil online. Persoana trebuie doar să prezinte dovezi că a trăit pe teritoriul Marii Britanii pînă la 31 ianuarie 2020", a menționat diplomatul britanic.

Potrivit lui, dacă o persoană a trăit în Marea Britanie mai mult de cinci ani (s-a aflat în țară mai mult de șase luni în fiecare an), el primește settled status care-i permite să trăiască și să lucreze în Marea Britanie, să beneficieze gratuit de sistemul de sănătate, să învețe.

"Dar dacă o persoană a trăit mai puțin de cinci ani, atunci obține pre-settled status. Dar apoi el poate depune actele pentru la settled status", a spus Steven Fisher.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Brexit , diaspora , cetatenie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
5252 locuitori

Dezghingea este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Dezghingea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Comrat și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5252 de oameni. Satul Dezghingea a fost menționat documentar în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.