Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 august 2012, 14:55 Diaspora moldovenească views 9517
22 august 2012, 14:55 Diaspora moldovenească views 9517

Ucraina nu acceptă românizarea grupurilor etnice care se consideră moldoveni

Ucraina nu susține românizarea grupelor etnice care se consideră moldoveni. O declarație în acest sens a fost făcută de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei la Chișinău, Serghei Pirojkov într-un interviu pentru agenția "Ukrinform", relatează MOLDNEWS.

Potrivit lui, separarea juridică a limbilor moldovenească și română în cadrul introducerii limbilor regionale este o măsură logică și firească, care nu ar trebui să conducă la atacuri din partea forțelor politice din Republica Moldova și România.

"Eu nu aș spune că această lege a fost percepută inadecvat de către toți cetățenii Republicii Moldova. Cred că aceasta se referă la anumite forțe politice, care afirmă că nu există o astfel de limbă, cum ar fi limba moldovenească, și nu există o astfel de naționalitate, ca moldovenii. În Ucraina există o minoritate etnică moldovenească: conform recensămîntului populației din 2004, în țară locuiesc 260 mii de moldoveni etnici. Nu este o cifră inventată, ci sînt cetățeni care se consideră moldoveni, și este un fapt real care nu poate fi neglijat", a declarat diplomatul.

Amintim, că anterior, s-a aflat că ambasadorul Republicii Moldova, Ion Stăvilă a chemat populația moldovenească să se identifice drept români în cadrul înregistrării sau recensămîntului, fapt care a stîrnit cele mai negative reacții.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1448
Populația:
770 locuitori

Făgureni este un sat din cadrul oraşului Străşeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Strășeni și la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 770 locuitori. Satul Făgureni a fost menționat documentar în anul 1448 cu numele Curluceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.