Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 iunie 2012, 14:46 Diaspora moldovenească views 5518
29 iunie 2012, 14:46 Diaspora moldovenească views 5518

Criza în zona euro este comparabilă cu criza din anii '30


Foto: gynter.ru 

Cotidianul  german Die Welt face paralele între criza actuală şi zilele îsumbre de acum 80 de ani. "Fantoma crizei financiare din anii '30, care a dus la creşterea în popularitate a partidului nazist al lui Hitler şi al Doilea Război Mondial, se furișează spre Europa", - scrir ziarul. Harold James, profesor de istorie şi afaceri internaţionale de la Universitatea Princeton, consideră drept un cerc vicios răspîndirea datoriilor băncilor şi ale ţărilor, aşa cum a fost și 80 de ani în urmă, se spune în articol.

În anii '30 în Germania era promovată o politică de austeritate, impozitele creșteau, salariile se reduceau, creştea şomajul, ceea ce a dus la creşterea nemulţumirii, de care a profitat Hitler. În prezent crește susținerea pentru extremiști, iar rata şomajului în Grecia, după 5 ani de recesiune a ajuns la 20%. Partidul de extrema-dreaptă a acumulat la ultimele alegeri 6,9% din voturi. În Franţa, Frontul Naţional a cîştigat două locuri în parlament, relatează publicația.

"Acum, ca şi în anii '30, principala problemă este faptul că este imposibil să se distingă datoria bancară de cea suverană. Atîta timp cît sistemele bancare  rămîn naţionale, nu importă cît de  internaţională este banca, contribuabilii locali, suferă în cazul falimentului bîncilor", - a declarat Brian Reading, economist la Lombard Street Research din Londra. Toate băncile sînt interdependente. George Soros a avertizat că Germania ar putea deveni o putere imperială detestată pe continent, în cazul în care aceasta nu va depune mai mult efort pentru a salva euro.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
602 locuitori

Donici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Donici, Camencea și Pocşeşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 602 oameni. Satul Donici a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.