23 iunie 2012, 09:30 Localitaţile Moldovei și diasporei views 3945
23 iunie 2012, 09:30 Localitaţile Moldovei și diasporei views 3945

La Cahul se desfăşoară Forumul Agricol Transfrontalier România - Republica Moldova

Producători agricoli şi demnitari de pe ambele maluri ale Prutului participă la cea de-a doua ediţie a Forumului Agricol Transfrontalier România - Republica Moldova, care se desfăşoară astăzi, la Cahul, informează MOLDPRES.

Potrivit lui Nicolae Dandiş, director al Centrului Pro-Europa din Cahul şi unul dintre organizatorii evenimentului, scopul Forumului Agricol Transfrontalier România - Republica Moldova constă în promovarea relaţiilor dintre producătorii agricoli din cele două state, identificarea problemelor şi soluţiilor comune, a mecanismelor de atragere a fondurilor nerambursabile pentru diferite proiecte.

De asemenea, organizatorii consideră că forumul, organizat la iniţiativa Consulatului General al României la Cahul, în parteneriat cu autorităţile locale din sudul ţării, este un bun facilitator în ceea ce priveşte identificarea agenţilor economici din subiectele transfrontaliere Galaţi, Brăila, Vaslui, care sînt interesaţi să cunoască producătorii agricoli din Republica Moldova şi să valorifice oportunităţile comune care există.

Organizatorii, dar şi mulţi dintre participanţi, susţin că cea de-a doua ediţie a forumului se justifică prin necesitatea continuării succeselor obţinute după prima ediţie din anul trecut. Potrivit lor, mai mulţi producători agricoli care au participat la forumul din anul trecut au menţinut relaţii de cooperare, au fost demarate idei de afaceri comune şi s-a intensificat comerţul de frontieră, lucruri care sînt benefice pentru economiile ambelor state.

După sesiunea din plen a forumului, vor avea loc ateliere de lucru pe diferite domenii: cerealiere, pomicultură, viticultură, legumicultură, reabilitarea zonelor degradate. Fiecare grup de lucru va fi moderat de cîte un specialist afirmat în domeniu din Republica Moldova şi România.

Prezenţi la eveniment, miniştrii de resort din Republica Moldova şi România, Vasile Bumacov şi, respectiv, Daniel Constantin, au susţinut o conferinţă de presă despre situaţia din agricultură şi reformele din acest domeniu important al economiei. Ambii demnitari au subliniat importanţa consolidării relaţiilor dintre producătorii agricoli din Republica Moldova şi România.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2570 locuitori

Drepcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Drepcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în regiunea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina şi România. Localitatea este situată la o distanță de 35 km de  oraşul Briceni, la 5 km de oraşul Lipcani şi la 270 km de Chișinău. Satul este parcurs de traseul internaţional Odesa – Cernăuţi şi de calea ferată internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2570 de oameni. Satul Drepcăuţi apare ca localitate pe harta ţinutului Hotin după 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.