15 iunie 2012, 15:40 Diaspora moldovenească views 12489
15 iunie 2012, 15:40 Diaspora moldovenească views 12489

Colapsul din zona euro va începe cu Finlanda


Foto: bin.ua 

Este destul de uşor de a analiza şi de a identifica cauzele crizei actuale din Europa, dar experții se gîndesc încă asupra modului în care economia regiunii va ieşi din criză.

Nici unul dintre experţi nu poate prezice cu exactitate evenimentele, cu care se va termina criza datoriilor din zona euro. Acest lucru se datorează faptului că există prea mulţi factori care pot influența cursul evenimentelor. În acest context, analistii nu riscă să facă previziuni exacte.

Dar acum, în opinia economistului Matew Lynn, situaţia devine mai clară. Lynn, citat de presa străină, consideră că refuzul Finlandei de a folosi euro, ar putea pune un punct hotărît în istoria crizei. Potrivit scenariului lui Lynn în această vară se vor produce trei evenimente-cheie:

PRIMA FAZĂ - SPANIC

Spanic - o anagramă compusă din cuvintele spanish panic (panică spaniolă). Aşa cum prezice Lynn, Spanic nu se va termina cu alocarea a  100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor spaniole, pentru că promisiunea guvernului de a pune în aplicare măsuri mai stricte pentru a reduce costurile va agrava şi mai mult situaţia din Spania. Potrivit previziunilor oficiale economia va înregistra o scădere  de 1,7 % în acest an, iar rezultatele reale ar putea fi mult mai proaste. În timpul recesiunii economice companiile intră în faliment, şomajul este în creştere şi nu pot fi obţinute împrumuturi. Singurul lucru pe care poate fi spus cu siguranță - lucrurile nu sunt așa de rele cum par la prima vedere, ci şi mai rele.

FAZA A DOUA - QUITALY

Quitaly - Italy Quitting, ieşirea Italiei. După ce Spania va primi fonduri pentru 15 ani, la 3% anual, cu o întîrziere de plată de cinci ani, necesare pentru salvarea băncilor, Italia, în paralel cu căutarea de fonduri pentru recapitalizarea băncilor va fi nevoită să caute bani şi pentru a salva vecinii PIIGS. În opinia lui Lynn, acest lucru va avea un impact extrem de negativ asupra economiei italiene, cu rezultatul că ar putea fi următoarea "victimă" a crizei.

FAZA FINALĂ - FIXIT

Fixit, sau Finnish exit , - ieşirea Finlandei din uniunea monetară. Lynn consideră că criza datoriilor din zona euro se va termina doar atunci cînd unul din statele membre ale Uniunii monetare va decide să o părăsească -"pentru a rupe cercul vicios". În opinia sa, acest stat va fi Finlanda, deoarece este o ţară mică, cu o economie puternică.

Cu toate acestea, el observă că situaţia din Finlanda, va începe să se îmbunătăţească din primele zile după părăsirea zonei euro, precum şi în cazul ieșirii Estoniei din zona rublei. În acelaşi timp, ieșirea Germaniei din uniunea monetară o va îngropa, însă părăsirea zonei euro de Finlanda nu avea nici o influenţă semnificativă asupra situaţiei din UE în ansamblu.

Şi probabilitatea acestui eveniment este foarte mare, deoarece la putere în ţară au venit adversarii euro şi Finlanda deja la această etapă cere garanţii, în cazul de asistenţă acordată Spaniei.

Lynn consideră că ieșirea Finlandei din zona euro ar putea declanşa prăbuşirea sa, sau ar contribuie la formarea unei uniuni monetare noi, cu un număr mai mic de participanţi şi cerinţe mai stricte.

 

Sursa: hvylya.org

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
1482 locuitori

Zagarancea este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Elizavetovca, Semeni și Zagarancea. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Ungheni și la 117 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1482 de oameni. Satul Zagarancea a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.