Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 iunie 2012, 15:10 Diaspora moldovenească views 5433
13 iunie 2012, 15:10 Diaspora moldovenească views 5433

Liberalizarea regimului de vize cu UE ar putea conduce la un regim de vize cu Rusia

Liberalizarea regimului de vize în afara facilitării deplasării în UE ar putea crea probleme în Est. Despre aceasta a declarat în interviul acordat Deutsche Welle  deputatul din partea Partidului Comuniştilor, fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru integrare europeană, Grigorii Petrenko, relatează MOLDNEWS.

Potrivit lui, în cazul în care țările UE ar fi avut voinţă politică, problema ar fi fost demult soluționată, aşa cum a fost cu Albania.

În opinia deputatului, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni ar putea să reducă numărul de persoane care doresc să obţină paşapoarte româneşti, pentru că astăzi ei  solicită cetăţenia ţării vecine, în special pentru libera circulaţie în ţările UE.

"Dar există și un alt pericol. Acesta este legat de faptul că autorităţile moldovene sînt gata să obțină eliminarea vizelor cu orice cost. Pînă la măsuri extreme, cum ar fi introducerea regimului de vize între Republica Moldova şi ţările CSI. Iar aceasta se va solda cu faptul că și moldovenii vor trebui să obţină vize pentru a călători în Rusia sau Ucraina ", - a declarat Grigorii Petrenko.

Parlamentarul consideră că eliminarea simultană a vizelor pentru UE, pentru cetăţenii din Republica Moldova, Rusia şi Ucraina ar putea să contribuie la evitarea unui astfel de scenariu.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1540
Populația:
1439 locuitori

Obileni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Obileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1439 de oameni. Satul Obileni a fost menționat documentar în anul 1540 cu denumirea Odaia Delarului.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.