|
Cu ce sentiment au venit migranții moldoveni la Zilele Diasporei (VIDEO)
A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, la sfîrșitul lunii august, moldovenii stabiliți cu traiul în diferite colțuri ale lumii să revină acasă.
În acest an, circa 140 de conaționali de-ai noștri din 22 state au venit la Chișinău pentru a participa la Zilele Diasporei, notează Noi.md.
Fie că s-au implicat activ în evenimentele diasporale, fie că au participat astăzi pentru prima dată, moldovenii de peste hotare sînt determinați să contribuie cu ce pot la îmbunătățirea lucrurilor în țară. Mulți dintre ei s-au arătat dezamăgiți de ce-au găsit în țară.
„Chiar de la momentul intrării în țară observi parcă o apăsare a populației, o descurajare. Nu ești convins că oamenii văd un viitor în această țară”, ne-a spus un moldovean stabilit cu traiul în Canada.
„Ne dorim să contribuim și noi cu ceva, să ajutăm raioanele și satele noastre abandonate, să vedem ce propuneri sunt. Îmi pare că lumea e plină de probleme. Unde nu te-ai duce peste tot oamenii sînt triști, nemulțumiți”, a menționat o reprezentantă a diasporei din Portugalia.
„Este țara mea. Nu este acolo unde mi-am dorit să fie, nu poate atît de dezvoltată cum vreau să o văd, dar este țara mea. Ce probleme îmi sar în ochi? Nu este încredere între guvernare și populație, autoritățile nu sînt transparente. E păcat, pentru că este o țară mică și cred că poate fi ușor direcționată pe un făgaș pozitiv”, a relatat o femeie ce locuiește în SUA.
În opinia lui Ghenadie Crețu, șeful Organizației Internaționale pentru Migrație, deseori diaspora moldovenească se simtă exclusă și neînțeleasă. Tocmai din acest considerent, astfel de reuniuni menite să asigure o punte de legătură între cei plecați și cei rămași, sînt binevenite.
„Aceste congrese au scopul de a sigura apropierea dintre oamenii plecați și guvern, pentru a le asculta păsul, a afla care le sînt problemele și a găsit soluții. O altă problemă ține de solidarizarea diasporei. Trebuie să învățăm din practicile altor națiuni, care anume în diasporă au demonstrat o coeziune puternică, se ajută reciproc. Anume de aici poate începe schimbarea, oamenii au văzut cum se poate altfel. Prin urmare de aici pot fi dezvoltate proiecte de țară pe termen lung”, a explicat Crețu.
Menționăm că Zilele Diasporei sînt organizate anual, la sfîrșitul săptămînii a treia din luna august. Scopul evenimentului este de a consolida dialogul dintre Guvern şi diasporă, de a mobiliza asociațiilor diasporei și a societății civile pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1572
- Populația:
- 2729 locuitori
Boşcana este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Boşcana şi Mărdăreuca. Satul este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Criuleni şi la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Boşcana constituie 2729 de oameni. Prima atestare documentară a satului Boşcana datează din 12 martie 1572.
Comentarii
(0)