Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 iulie 2024, 12:30 Literatura views 20246
Cărările lui Petru Cărare
06 iulie 2024, 12:30 Literatura views 20246

Cărările lui Petru Cărare

Poetul, prozatorul, dramaturgul şi traducătorul Petru Cărare s-a născut la 13 februarie 1935 la Zaim, Căușeni. Absolveşte Facultatea de Jurnalistică a Şcolii Centrale Comsomoliste din Moscova (1956) şi Cursurile Superioare de Literatură ale Institutului „M. Gorki” (1969). Activează în calitate de redactor, publicist la periodicele: „Colhoznicul Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”, „Cultura Moldovei” „Chipăruş”, „Moldova socialistă” ş.a. Redactor la Editura Şcoala Sovietică; secretar literar la Teatrul „Luceafărul”; director al Biroului de propagare a literaturii de pe lîngă Uniunea Scriitorilor.

Primele poezii lirice „O călătorie prin rai”, „Seară de vară”, „O, leliţă” ş.a., cu pronunţate accente umoristice, văd lumina tiparului în „Tinerimea Moldovei” (1954-1955). Debutează editorial cu volumul de poezii umoristice „Soare cu dinţi” (1962), urmat de „Trandafir sălbatic” (1965), în care condamnă viciile sociale. Petru Cărare scrie piesa „Umbra Domnului”, însă ironia și sarcasmul scriitorului nu sunt pe placul cenzorilor. Regizorul Valeriu Cupcea a montat piesa la Teatrul Academic Muzical-Dramatic „A.S.Pușkin” din Chișinău în 1970, însă după turneul prin satele republicii spectacolul a fost interzis.  Apariţia vijelioasă a parodistului zeflemitor, care trage în ţeapă regimul, n-a convenit şi el este trimis „în surghiun” la Teleneşti; i-a fost suspendat spectacolul „Umbra Domnului” şi arestată cartea „Săgeţi” (1972).

Spiritul critic intransigent al scriitorului se manifestă îndeosebi în cărţile: „Zodia musafirului” (1970), „Oglinzi” (1974), „Parodii şi epigrame” (1981), „Cadenţe” (1985), „Peniţa şi bărdiţa” (1988); „Săgeţi, carul cu proşti şi alte poeme” (reeditat, 1990), „Fulgere basarabene” (1992) ş.a. Este autorul unor culegeri de poezie pentru cei mici: „Poiana veselă” (1963), „Ploaie cu soare” (1964), „Vînătorul” (1965), „Ce culoare are vîntul?” (1968), „Umbrela” (1970) ş.a. Piesele „Străinul”, „Drum deschis”, „Portretul”, „Logodna cu bucluc” ş.a. au fost montate la teatrele „Vasile Alecsandri” din Bălţi şi „Licurici” de la Chișinău. A tradus din Esop, Ivan Krîlov, Samuil Marşak, Boris Oleinik, Rasul Gamzatov, François Villon ş.a.

Cuvinte cheie:

personalitati , poet

Comentarii

 (3)
  • #3 Spero Răspunde Citează selecţia
     Aici Vă dau dreptate... Iar menirea unui adevarat scriitor este sa arate lacunele societatii, ceea ce Dlui Cărare i-a reusit din totdeuna, chiar daca timpurile au fost ele si vitrege...
  • #2 Carmen Răspunde Citează selecţia
    Cineva din critici l-a caracterizat ca demon al ironiei, care trage cu sagetile în carul cu prosti. De i-ar ajunge sageti, ca caru-i plin ochi!
  • #1 Spero Răspunde Citează selecţia
     Apreciez opera Domniei sale, in special epigramele

    Unui bibliofil

    Carti ai multe, faptu-i fapt;
    Indesite raft in raft,
    Nici nu stii cum de incap.
    Poate le mai sui... si-n cap?
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
288 locuitori

Comarovca este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 288 de oameni. Satul Comarovca a fost întemeiat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.