|
Migranți din 10 țări vor fi asistați în parcursul de reîntregire a familiei în Italia
În Republica Moldova a demarat un proiect sprijinit de Italia și Uniunea Europeană, în scopul facilitării procesului de integrare a persoanelor care ajung în peninsulă pentru reunificarea familiei. Proiectul Form@ este implementat concomitent în 10 țări de origine a imigranților rezidenți în Italia care au solicitat reîntregirea familiei: Republica Moldova, Ucraina, Albania, China, Egipt, Ecuador, Maroc, Peru, Senegal și Tunisia.
Responsabilul pentru proiectul Form@ în Moldova, Vasile Tărâță, a declarat că obiectivul este de a facilita parcursul de reîntregire a familiei prin formare, înainte de a ajunge în Italia, prin intermediul unui sistem de servicii care include informații și asistență în procesul de gestionare a procedurilor de intrare, orientare și formare civico-lingvistică.
Implementarea proiectului, prevăzută pentru o perioadă de doi ani, se bazează pe colaborarea dintre Patronatele din Italia (INCA, INAS, ITAL, A.C.L.I.) cu instituții de stat din peninsulă: Ministerul de Interne, Ministerul Muncii și Politicilor Sociale, Ministerul de Externe, ambasade și oficii consulare.
În cadrul proiectului, participanții pot beneficia de asistență directă în țara de origine cu privire la pregătirea documentelor și a procedurii necesare pentru intrarea legală în Italia, pot obține abilități lingvistice și civice, care să faciliteze respectarea angajamentelor pe care și le vor asuma prin semnarea Acordului de integrare, la intrarea în Italia.
Formarea lingvistică este sprijinită de utilizarea unei aplicații multilingve, pentru a dobândi competențe de comunicare (nivelul A1 și A2, în conformitate cu prevederile Cadrului european comun de învățare a limbilor străine). Formarea civico-lingvistică și culturală vizează informarea cu privire la drepturile lucrătorilor migranți, drepturile minorilor etc.
Fișa de informații privind Republica Moldova, una din cele 10 țări incluse în proiect, conține o prezentare generală a țării (https://progettoforma.eu/wp-content/uploads/2018/01/scheda-moldavia.pdf).
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1483
- Populația:
- 1211 locuitori
Peticeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Satul Peticeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Călărași și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1211 oameni. Satul Peticeni a fost menționat documentar în anul 1483 cu denumirea Leucăuți.
Comentarii
(0)