Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 aprilie 2012, 15:05 Diaspora moldovenească views 6794
05 aprilie 2012, 15:05 Diaspora moldovenească views 6794

Încotro se îndreaptă zona euro?


Foto: vkurse.ua

"Recent, chiar preşedintele Băncii Central Europene Mario Draghi a declarat că, aparent, punctul culminant al crizei datoriilor din Europa a trecut," – scrie co-președintele Forumului Oficial al instituţiilor financiare şi monetare (OMFIF), David Marsh, într-un articol de analiză în Handelsblatt.

Cu toate acestea, a spus el, experții americani și chinezi, "care urmăresc zona euro din exterior, de la o distanţă mai mare, au avertizat că cel mai rău este înainte şi că eterogenitatea adevărată a uniunii monetare este tot mai evidentă".

"Saptămîna trecută, țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) au demonstrat un comportament extrem de încrezut la summit-ul de la New Delhi ceea ce denotă scăderea impactului global al europenilor asupra economiei mondiale", - notează Marsh.

"Nu doar gestionarea crizelor, ci și comunicare în situație de criză a europenilor sînt foarte slabe. Beijingul şi Washingtonul își transmit  în mod constant informaţii cu privire la aspectele cele mai importante atît pentru comerţ cît şi politica monetară. Funcţionarii, chiar şi miniştrii din ambele ţări îşi coordonează acţiunile", - scrie autorul. Totuși, pentru UE rămîne  actuală întrebarea lui Kissinger, la cine să apelezi în numeroasele capitale europene, pentru a vorbi cu Europa.

După cum a sugerat autorul, germanilor în acest proces le revine un rol deosebit, şi "lipsa de hotărîre a Berlinului rezumă starea de paralizie a Europei".

În acest moment, starea sumbră a Europei este atenuată de mai mulţi factori. Chinezii vor face totul pentru a contracara degradarea monedei europene şi a menţine la un nivel scăzut riscul pentru industriile de export din China. Americanii sînt interesaţi de faptul ca, pînă la alegerile prezidenţiale din noiembrie în Europa şi, în consecinţă, pe pieţele financiare să fie liniște", - consideră Marsh. "Măsurile luate de Banca Centrală Europeană pentru a creşte lichiditatea au un efect pozitiv Cu toate acestea, în următoarele 12 luni, aceste tendinţe vor slăbi", - prezice autorul.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
672 locuitori

Slobozia-Rașcov este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Camenca și la 130 km de Chișinău. Populaţia satului Slobozia-Rașcov alcătuia 672 de oameni în anul 2012. Satul Slobozia-Rașcov a fost înființat în secolul XVIII.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.