|
14 localităţi fac apel la migranţii moldoveni
Băştinaşii plecaţi din 14 localităţi sînt îndemnaţi de autorităţile locale şi de Asociaţiile de băştinaşi recent create să doneze pentru 14 proiecte de dezvoltare comunitară. Astfel, demarează campania naţională „Donez cu drag pentru acasă", care va dura trei luni în localitățile partenere ale proiectului "Migrație și Dezvoltare Locală", implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Guvernului Elveţiei.
Pentru a convinge băştinaşii să doneze, pe platforma online de colectare de fonduri www.Guvern24.md, localităţile au plasat texte şi video-uri cu adresări şi descrieri ale proiectelor pentru băştinaşii plecaţi din localitate. Tot aici, fiecare băștinaș din cele 14 localităţi va putea dona cu ajutorul cardului, prin SMS şi apel telefonic. Totodată, graţie mecanismului transparent, doritorii vor putea urmări progresul colectării de fonduri.
„Proiectele au ca scop îmbunătățirea serviciilor locale în satele și orașele de baștină. În acest context, 14 localități din Moldova vor avea servicii mai bune de infrastructură rutieră, evacuare a deșeurilor, de întreținere a drumurilor locale și de canalizare, realizate cu suportul migranţilor. De asemenea, vor fi amenajate spații de odihnă și agrement și modernizate instituții de învățămînt", spune Olesea Cazacu, managera de proiect Migraţie şi dezvoltare locală.
Sumele pe care şi-au propus să le colecteze băştinaşii variază de la o localitate la alta: cea mai mică sumă fiind 1500 de dolari, pe cînd cea mai mare constituind 8500 de dolari. Donaţiile băştinaşilor vor fi suplinite de contribuţii din partea autorităţilor locale, dar şi granturi a cîte 15.000 de dolari oferite de Guvernul Elveției.
Pînă la lansarea campaniei, localităţile au asigurat implicarea eficientă a cât mai mulți migranți în planificarea dezvoltării locale. Astfel, au fost create și consolidate 14 Asociații de băștinași, iar pentru o comunicare utilă și rapidă, au fost create grupuri ale băștinașilor pe rețelele de socializare. În baza unor sondaje online realizate în fiecare localitate parteneră, originarii au selectat prioritatea locală, pentru realizarea căreia doresc să contribuie financiar.
„Prin implementarea acestor proiecte, de fapt, reușim să creăm o punte de legătură și comunicare între autoritatea locală și băștinași. Este un mecanism care reunește într-o forță locuitorii satului, băştinaşii plecați în lumea largă şi autoritatea locală. Graţie efortului comun vom avea un parc frumos în satul Mereni", a menționat Lidia Begliţă, preşedinta Asociaţiei de băştinaşi „Cu drag pentru Mereni".
Valoarea totală a proiectelor care urmează să fie implementate pînă la sfîrșitul anului 2018 se ridică la 421.000 USD.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1806
- Populația:
- 2248 locuitori
Burlăceni este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Greceni și Burlăceni. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Cahul și la 187 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2248 de oameni. Satul Burlăceni a fost menționat documentar în anul 1806.
Comentarii
(0)