Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 martie 2012, 12:26 Diaspora moldovenească views 5803
26 martie 2012, 12:26 Diaspora moldovenească views 5803

BBC a găsit o "urmă moldovenească" în cazul atentatului asupra bancherului Gorbunţov

Atentatul asupra vieţii proprietarului cîtorva bănci în Rusia şi Moldova, Gherman Gorbunţov, s-a produs în seara zilei de 20 martie în unul din carierele Londrei. Bancherul a fost rănit din armă de foc şi a fost spitalizat. Potrivit datelor poliţiei londoneze, în Gorbunţov a tras un bărbat alb, cu înălţimea de 180 cm. Poliţia caută, de asemenea, şoferul unui taxi de culoare neagră, în care bancherul rus s-a deplasat înainte de atentat.

Gorbunţov intenţiona să solicite în Marea Britanie azil politic pentru sine şi rudele sale, scrie publicaţia „The Daily Mail”, cu referire la avocatul bancherului Vadim Vedenin.
Coşmar în prezenţa soţiei

Gorbunţov a fost atacat lîngă scara blocului în care locuieşte. Potrivit presei, după ce a fost împuşcat, din scara blocului a ieşit o blondă tînără. Potrivit avocatului Vedenin, femeia este mama fiului mai mic al bancherului, originară din Moldova. Potrivit martorilor, femeia a început să strige şi să solicite ajutor, încercînd să oprească vreo maşină.

Potrivit unui alt martor, tînăra era foarte afectată şi a încercat să urce în ambulanţă, însă poliţia a oprit-o.


Cazul Antonov

Potrivit Newsru.com, avocatul Vadim Vedenin a relatat că Gorbunţov urma, pînă la finele lunii, să depună mărturii în calitate de martor în cazul atentatului asupra fostului său partener de afaceri, coproprietarul „Konvers-Grupp”, Alexandr Antonov. Vedenin a menţionat că, în anul 2010, clientul lui a fost nevoit să se refugieze la Londra, deoarece se temea pentru viaţa sa.

Însă, sîmbăta trecută, Antonov a declarat presei că a rămas în relaţii bune cu Gorbunţov, chiar dacă îi datorează circa 100 de milioane de dolari. Antonov s-a arătat convins că Gorbunţov nu are nicio legătură cu atentatul asupra vieţii lui, relatează RIA „Novosti”.

Potrivit „The Daily Mail”, în luna februarie, Gorbunţov a expediat o scrisoare MAI al Rusiei, în care a acuzat foştii parteneri de afaceri de elaborarea planului de asasinare a lui Antonov cu scopul obţinerii controlului asupra structurilor acestuia.

Atentatul asupra lui Antonov s-a produs în martie 2009. Atacatorii au deschis foc din mitralieră asupra bancherului şi a pazei de corp. Antonov şi paza au rămas în viaţă, dar au fost răniţi.


Urma moldovenească

Amintim că Procuratura Moldovei, de asemenea, a intentat cîteva cauze penale pe numele lui Gorbunţov, acuzîndu-l de atac de tip raider asupra băncii şi delapidări de fonduri. Gorbunţov a fost anunţat în căutare generală.

Despre motivele atacului asupra lui Gorbunţov a relatat BBC. Printre acestea se numără activitatea grupărilor înarmate din Cecenia, atentatul asupra lui Antonov, delapidări de zeci de milioane de dolari de la Căile ferate ale Rusiei, atacul de tip raider asupra unei bănci din Moldova.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
153 locuitori

Grigorăuca este un sat din cadrul comunei Bădiceni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 153 de oameni. Satul Grigorăuca a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.