Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 martie 2012, 15:20 Realitatea moldovenească views 7567
21 martie 2012, 15:20 Realitatea moldovenească views 7567

Ministrul Educaţiei a dispărut

Ministerul Educaţiei nu dispune de informaţii referitoare la persoanele care au adoptat decizia de a pune în aplicare ordinul № 124 din 7 martie cu privire la redenumirea disciplinei şcolare "Istoria" în "Istoria românilor şi Universală".

Potrivit informaţiilor oferite Noi.md de către serviciul de presă al Ministerului Educaţiei, documentul a fost semnat personal de către ministru şi un "grup de lucru", constituit din istorici. La cererea de a prezenta această listă cu numele istoricilor din "grupul de lucru", reprezentanţii serviciului de presă au declarat ca nu dispun de astfel de informaţii şi chiar ministrul nu poate acorda aceste date, deoarece a plecat într-o direcţie necunoscută şi se va întoarce doar peste o săptămînă. Încercările Noi.md de a-l contacta personal pe ministru au eşuat: Mihail Şleahtiţchi nu a răspuns la apeluri şi SMS-uri.

Solicitat de către Noi.md pentru a oferi un comentariu asupra deciziei Ministerului Educaţiei, celebrul istoric şi filolog din Moldova, Vasile Stati, a declarat: "Această ordine este un exemplu flagrant de ignoranţă, de necunoaştere nici a istoriei neamului propriu, nici a istoriei naţiunilor vecine. Acesta este un exemplu de anumite manifestări vădit expansioniste ale statului, camuflate în haine politice şi istoriografice. Este o manifestare evidentă a umilirii naţionale a poporului moldovenesc care îşi are istoria statală de şapte sute de ani". Potrivit lui, este inutil să mai spunem că "în secolul XV, Moldova are 14 istorii scrise cunoscute, trei dintre acestea fiind în limbi străine, iar Valahia nu are nici una!".

"Utilizarea manualelor de istorie a românilor, editate peste Prut, este o acţiune antistatală şi promovează dogme antimoldoveneşti. ”Guvernanţii nu ţin cont de cei 76% de cetăţeni care se consideră moldoveni, nici de minorităţile naţionale, de specificul Găgăuziei, de conflictul transnistrean. Consider că ei provoacă o scindare şi o dezbinare a acestei societăţi", susţine politicianul şi istoricul Victor Stepaniuc.

În declaraţia Partidului Socialiştilor, în particular, se menţionează: "În loc să consolideze statalitatea moldovenească şi să conjuge eforturile comune întru reîntregirea teritorială a ţării, în loc să cucerească încrederea locuitorilor Transnistriei şi Găgăuziei, în loc să respecte identitatea originară a moldovenilor, autorităţile sfidează atît denumirea istorică a poporului moldovenesc, cît şi litera legii supreme a statului".


Sursa: noi.md

Comentarii

 (1)
  • #1 ionandronic Răspunde Citează selecţia
    Chiar acum am citit Doina de Mihai Eminescu din Biblioteca saitului dumneavoastră. Citiţi-o şi dumneavoastră şi atunci problema Istoriei Românilor va dispărea de pe agenda zilei. Lafel ca şi problema limbii. Doar ruşii din Republica Moldova  învaţă în limba rusă, inclusiv "limba rusă", chiar dacă Moscova se găseşte la peste 1000 km de Chişinău. Iar patria noastră, despre care mi-au povestit atât de mult părinţii, se află la 2 paşi de noi. Dacă nu mă credeţi puteţi pleca până la Iaşi şi-ţi vedea că oamenii de acolo vorbesc ca cei de la Călăraşi ori Budeşti. Aşa că puneţi mâna pe carte băieţi...... 
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1502
Populația:
905 locuitori

Rezina este un sat din cadrul comunei Mănoilești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ungheni și la 112 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 905 oameni. Satul Rezina a fost menționat documentar în anul 1502.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.