Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 martie 2012, 22:42 Realitatea moldovenească views 7652
20 martie 2012, 22:42 Realitatea moldovenească views 7652

Victor Stepaniuc: În Moldova trebuie organizat un referendum pe problema ”Istoriei”

Politicianul și istoricul Victor Stepaniuc consideră că obiectul care trebuie să fie studiat în școlile din Republica Moldova este ”Istoria” și în nici un caz ” "Istoria Românilor şi Universală".

Potrivit lui, utilizarea cărților de istorie a românilor de peste Prut este o acțiune antistatală și promovează dogme antimoldovenești. ”Guvernanții nu țin cont de cei 76 % de cetățeni care se consideră moldoveni, nici de minoritățile naționale, de specificul Găgăuziei, de conflictul transnistrean. Consider că ei provoacă o scindare și o dezbinare a acestei societăți”, susține Stepaniuc.

Istoricul vede rezolvarea acestei probleme prin organizarea unui referendum, în care cetățenii vor fi întrebați ce istorie trebuie să studieze copiii în școli.

Totodată, Stepaniuc susține inițiativa a doi tineri, care au cerut Procuraturii Generale tragerea la răspundere penală a autorilor manualelor de istorie a românilor.

Ministerul Educației a decis că, începînd cu anul de studii 2012-2013, disciplina şcolară "Istoria" va fi  redenumită în "Istoria Românilor şi Universală".

Comentarii

 (3)
  • #3 ionandronic Răspunde Citează selecţia
    Interesant, ce au ruşii cu Istoria Noastră ? Mai bine şi-ar învăţa-o pe a lor şi ne-ar lăsa pe noi în pace. Ţara noastră şe numeşte Moldova şi nu Maldova, cum urlă ei pe la marşurile comuniste. Să-şi construiască comunizmul la ei acasă şi să ne lase pe noi în pace.
  • #2 georg Răspunde Citează selecţia
    Карманные историки,работающие под заказ всегда были и будут.И с ними нужно бороться.
    Я поддерживаю Вас Виктор!
  • #1 ivanmd Răspunde Citează selecţia
    Виктор,я только ЗА не уж-то у нас нет своей намного богаче Румынской, Истории Молдовы. Вы настоящий патриот,я в России г Москва сбор голосов гарантирую.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1646
Populația:
625 locuitori

Tătărăuca Veche este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia Nouă, Tătărăuca Veche, Tătărăuca Nouă și Tolocăneşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 625 de oameni. Satul Tătărăuca Veche a fost menționat documentar în anul 1646.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.