|
Moldoveanca, care scrie istoria în Italia, dezvoltînd o pasiune pentru cai
Moldovenii, un popor care la diferite etape ale istoriei au luptat pentru idealuri, același lucru îl fac și astăzi, doar că într-o altă formă.
Unii construiesc cărămidă cu cărămidă istoria aici în țara lor, alții mînați de lipsurile de acasă, pleacă în căutarea unei vieți mai bune. Protagonista istoriei de astăzi este o moldoveancă, care departe de casă a dezvoltat o pasiune aparte pentru cele mai nobile animale – pentru cai.
Mai mult decît atît, această pasiune i-a adus peste douăzeci de medalii de aur la diferite competiții din Italia, țara în care a decis să plece încă pe cînd avea 19 ani.
Mamă a trei copii, Nina Ciorba este femeia care știe cum trebuie să îngrijești un cal în așa fel, încît să îi cîștigi încrederea, devenind împreună campioni.
Ca orice moldoveancă, a plecat în Italia în căutarea unei vieți mai bune. S-a născut în satul Lăpușna, raionul Hîncești. Trăiește emoțiile zilei, cînd a fost nevoită să plece, de fiecare dată cînd se gîndește la casă.
" Am pornit de acasa pe 12 octombrie 2002, era o toamna ploioasă, așa cum ploua și în sufletul meu! Am ajuns noaptea la Gara Feroviară din Brescia, acolo erau multe persoane de culoare, în Moldova nu văzusem și am crezut că mor", povestește Nina.
Prima perioadă a fost una foarte complicată, mai ales, din cauză că nu cunoștea limba, motiv pentru care nimeni nu vroia să îi ofere un loc de muncă.
"Primele 6 luni am mîncat la biserică, norocul meu a fost că în Brescia erau mulți săteni care m-au ajutat", mărturisește protagonista noastră.
Ca multe alte moldovence, Nina Ciorba la început făcea curățenie în casa unei familii la care muncește pînă în prezent.
Printr-o coincidență fericită, stăpîna, la care muncea, avea cai, iar cu timpul acesta a început să o ia cu ea ca să o ajute cu aceștia. Odată cu pasiunea Ninei pentru cai a crescut și pasiunea stăpînei pentru bucataria moldovenească. Iar prima experiență de a călări a fost una cu adevărat memorabilă.
"Ei ii plac mult clătitele noastre. Am pregătit clătite și m-am dus s-o ajut.
Avea 2 cai și nu dovedea să-i călărească pe toți și m-am oferit să o ajut. Am ieșit la plimbare printre niște rînduri de vie. Deodată, s-a auzit o împușcătură, iar calul meu s-a speriat și a început să galopeze. Eu nu știam să călăresc, prin urmare, nu știam ce să fac în astfel de situații. Am cuprins calul și am stat așa pînă s-a oprit", spune Nina.
Faptul, că în acel moment nu și-a pierdut cumpătul, a motivat-o pe stăpîna ei să o trimită să ia lecții de călărie.
În cei aproape 15 ani, de cînd se află în Italia, pasiunea pentru cai i-a adus circa 20 de medalii de aur, la diferite competiții.
Deși este departe de casă, pentru Nina Ciorba a devenit tradiție ca în fiece dimineață să asculte un post de radio din Moldova.
"Sufletul meu e acolo, știu tot ce se face ... dimineața primul lucrul, pe care îl fac setez un post de radio de acasă", ne-a mărturisit doamna Ciorba.
Istoria unicei moldovence, care a reușit să dezvolte o pasiune deosebită pentru cai ne convinge încă odată că viața este o loterie, în care într-o zi te poți trezi campion al Campionatului Național de Hipism al Italiei.
Dacă vrei să fii protagonistul campaniei "Moldovenii care scriu istoria!" și să scoți din anonimat lucrurile frumoase sau istoria ta de succes te îndemnăm să ne trimiți un mesaj la adresa electronică a portalului de știri NOI.md: info@noi.md
Iar noi în fiecare zi de duminică te invităm să citești file din istoria unor moldoveni – adevărați urmași a lui Ștefan!
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 5062 locuitori
Larga este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Larga şi Pavlovca. Satul Larga este situat la o distanță de 19 km de oraşul Briceni, 12 km de Lipcani şi 256 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului Larga constituia 5062 de oameni. Prima atestare documentară a satului Larga datează din iulie 1429, cînd domnul Ţării Moldovei Alexandru cel Bun îl întărea lui Dan Uncleată.
Comentarii
(0)