|
Diaspora este îndemnată să-și promoveze comunitatea
Migranții Moldoveni sînt invitati laConferința internațională "Comunități etnice și diaspora în timp și spațiu", care va avea loc 29-30 iunie 2017 în Chișinău, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Academia de Științe a Moldovei.
Diaspoara este invitată să participe cu o comunicare și un rezumat al comunicării pentru publicație (pînă la 3 pagini) despre comunitatea etnică, activitatea asociației, aspecte privind răspîndirea și procesele etnodemografice, aspecte culturale, etnografice, istorice, geografice, toponimie ce țin de comunitățile moldovenești din diasporă.
Rezumatele vor fi publicate în volum, participanții vor primi diplomă de participare.Formularul de participare și rezumatul de pînă la 3 pagini urmează a fi trimis pînă la data de 17 iunie.
Moldovenii, pot fi trimite rezumatele pentru publicare și fără participarea efectivă la conferință, dacă nu au posibilitatea de a fi prezenți.
Pe 29 iunie 2017 se va deschide și expoziția "Comunități etnice și diaspora în timp și spațiu" la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Expoziția va prezenta răspîndirea comunităților etnice în Moldova și a diasporei moldovenești în alte state.
Migranții moldoveni sînt de asemenea invitați să-și prezinte și promoveze comunitatea la expoziție prin următoarele materiale:
1. Pînă la 5 fotografii reprezentative care prezintă: comunitatea din diasporă, activitățile culturale, etnice, religioase, obștești, festivaluri, persoane în port popular, activitățile comunității, localități, aspecte etnografice și altele ce pot reprezenta comunitatea din diasporă.Fotografiile pot fi din orice perioadă. Fotografiile trebuie să fie în format digital, de calitate bună, ca să poată fi imprimate în format A3. Se acceptă și fotografii imprimate A4 sau A3 care trebuie văzute în prealabil.
2. Piese, obiecte care pot reprezenta comunitatea din diasporă, publicații ce se referă la comunitatea din diasporă, hărți, alte materiale reprezentative.
3. Se acceptă participarea cu un program etnofolcloric și muzical pe data de 29 iunie 2017 cu ocazia deschiderii expoziției.
4. De asemenea, este binevenită prezentarea bucătăriei tradiționale prin produse reprezentative din țările diasporei pe data de 29 iunie 2017.
Fotografiile, obiectele, publicațiile, posibilitatea prezentării unui program etnofolcloric, muzical și gastronomic urmează a fi transmise pînă la data de 17 iunie 2017.
Fiecare va primi publicația volumului comunicărilor, un set de hărți / atlas privind răspîndirea etniilor și a diasporei, diploma.
De asemenea, organizatorii solicită diasporei să răspundă la cîteva întrebări de documentare pentru expoziție și conferință:
- Cîți moldoveni / originari din Moldova estimați că sînt în statul și regiunea unde vă aflați? Scrieți datele oficiale și neoficiale de care dispuneți.
- Care sînt localitățile cu cei mai mulți moldoveni în statul și regiunea în care vă aflați?
- Din ce localități și raioane se evidențiază numeric diaspora moldovenească în statul regiunea unde vă aflați?
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1672
- Populația:
- 924 locuitori
Pociumbeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Druţa și Pociumbeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Pociumbeni a fost menționat documentar în anul 1672.
Comentarii
(0)