|
Moldoveanca despre care au scris ziarele germane
Vorbim despre Mariana Smolenschi, o tînără în vîrstă de 25 de ani, care, de mai bine de cinci ani, a plecat în lumea mare, în căuatrea unui trai mai bun.
A fost una dintre cele mai grele decizii pe care le luase pînă atunci, povestește. "Imediat după ce ne-am căsătorit, am hotărît, împreună cu soțul, să plecăm în Germania, chiar dacă nimeni nu ne aștepta acolo, chiar dacă nu cunoșteam nici un cuvînt în limba germană", spune tînăra.
Fiind o fire sociabilă, a reușit să se integreze rapid într-o societate nouă. A reușit, în scurt timp, să învețe limba germană, a reușit să-și găsească un loc de muncă pe post de menajeră, a reușit să facă și niște studii în cosmetologie, ceea ce o pasiona încă de mică."La început, mi-a fost greu, pentru că limba germană este grea, iar termenii profesionali – și mai grei. Lucram cinci zile pe săptămînă, iar celelalte două mergeam la studii", își amintește Mariana.
În ianuarie 2017, visul ei a devenit realitate. S-a născut "Stelena" – un salon de cosmetologie, într-o zonă bună, proaspăt construită în orașul german Potsdam. Chiar dacă, concurența este destul de mare, totuși Mariana spune că a făcut cea mai bună alegere și crede că tot ce se face din și cu dragoste are succes.
"Părinții mei sînt Smolenschi Tudor (ST) și Elena. Doar pentru ei m-aș întoarce vreodată acasă. De aceea am și ales numele "Stelena" pentru salonul meu – în cinstea lor", explică tînăra. Iar ei, cu emoții, au participat la acest important eveniment din viața fiicei lor, atunci cînd a fost inaugurat salonul.
În acea perioadă, unul dintre ziarele germane titra: "Prin Stelena, visele devin realitate".
Nu i-a fost ușor
Mariana Smolenschi susține că a avut ce învăța în urma multor insuccese, dar și succese. A învățat în mod special să nu-și facă planuri mari pe viitor, pentru că, dacă acestea nu se împlinesc, dor prea tare.
Și mai are și un scop Mariana. "Vreau să fiu remarcată și apreciată acolo unde sînt. Să demonstrez că noi, moldovenii, știm să muncim și să facem așa ca țara să fie mîndră de noi", a subliniat.
Sigur, dorința ei cea mai mare este să se întoarcă acasă, la cei dragi, chiar dacă este dezamăgită de oamenii care au făcut din țara în care s-a născut o marionetă."Mă doare că nu pot să fac nimic pentru acest colț de rai în care m-am născut, dar, cel puțin, mă strădui să vorbesc totdeauna despre ea frumos și, desigur, cu dor", mai spune Mariana.
Atunci cînd revine acasă, la Seliște, de fiecare dată îi apare un nod în gît – din cauza emoțiilor, doar pozitive."Închid ochii și îmi amintesc de fiecare vară sau iarnă petrecută acasă, de fiecare anotimp trăit acolo. Nici un anotimp nu mi se pare atît de frumos ca acasă", povestește în continuare tînăra, după care conchide cu emoții și dor în glas: "Sînt mîndră ca m-am născut în Moldova".
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1964
- Populația:
- 222 locuitori
Răuţelul Nou este un sat din cadrul comunei Hiliuţi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 222 de oameni. Satul Răuţelul Nou a fost înființat în anul 1964.
Comentarii
(0)