|
Un nou restaurant moldovenesc în inima New Yorkului (Foto)
Un nou restaurant cu specific moldovenesc și-a găsit locul la New York. Fondatorii acestuia sînt o familie de imigranți din Moldova care și-au realizat visul peste hotarele țării.
Restaurantul se numește „Boon" și este deja al patrulea cu specific moldovenesc deschis de moldoveni pe coasta de est a SUA.
Pentru că își doreau un locșor unde să se simtă ca acasă, au decis deschiderea acestui restaurant: „Un restaurant în care poți să vorbești în limba maternă cu încredere și să fii sigur că cineva o să-ți răspundă și o să te înțeleagă. E locul unde găsești oameni ce au copilărit pe aceleași dealuri și înțeleg ce înseamnă o horă adevărată. În plus, sperăm să le găsim o ocupație și părinților noștri, pe care îi dorim aproape", spune una dintre fondatoarele localului, Sorina.
„Cuvîntul «bun» stă la temelia multor cuvinte, încît ne-a atras imediat atenția. O zi bună, lume bună, mîncare bună, foarte multe chestii «bune» ne înconjoară. Așa că am făcut un brainstorming, încercînd să decidem ce denumire ar fi eventual un fel de joacă, un motiv pentru discuții și întrebări. În limba engleză, «boon» înseamnă «binecuvîntare» sau «ceva trimis de Dumnezeu»", a adăugat Sorina.
În meniul restaurantului se regăsesc, desigur, bucate tradiționale moldovenești: mămăliguță, zeamă, ciorbă de burtă, ceafă de porc, mici. La fel, sînt bucate precum salata „Tuna tartare", „Împărătească", salata cu creveți „Dunărea", salata din limbă „Mănăstirea", platoul asortat „Darurile Moldovei", peștele afumat, pîrjoale „Tiraspol", frigăruii „Carpați", prune uscate umplute cu nuci. Proprietarii localului se laudă și cu prețuri destul de accesibile.
Restaurantul este amenajat cu elemente tradiționale moldovenești, unde s-au regăsit atît eroi din povești – Făt-Frumos și Ileana Cosînzeana, ce joacă o nuntă chiar la intrare în local, – cît și elemente populare. Pînă și uniformele chelnerilor se încadrează în designul restaurantului. La plasmele instalate în interiorul localului rulează imagini cu Moldova.
Capacitatea restaurantului este de 100 de locuri.
Totodată, reamintim că informații amănunțite despre bucatele și băuturile tradiţionale moldovenești, istoria și cultura vinului la moldoveni, tradiţii şi inovaţii în alimentaţia moldovenilor, produse pentru sănătate, reţete culinare, bucate de sărbătoare, bucate mănăstireşti, bucate de post, conserve de casă și secretele bucătăriei moldovenești pot fi aflate la compartimentul «BUCĂTĂRIA» a proiectului moldovenii.md.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1817
- Populația:
- 2098 locuitori
Cenac este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Cenac este unicul sat din cadrul comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cimișlia și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Cenac a fost menționat documentar în anul 1817.
Comentarii
(0)