|
Tatiana Nogailîc, moldoveanca care a reușit să formeze în Italia Asociația „AssoMoldave”
Tatiana Nogailîc este moldoveanca care se află de 16 ani în Italia. A plecat împreună cu familia, iar scopul a fost să revină peste un an acasă. Nu a fost cum și-a dorit, pentru că viața ei a luat o altă întorsătură. Împreună cu alte două femei a format Asociația „AssoMoldave", unde este mereu activă organizînd tot felul de activități și evenimente culturale.
Tatiana Nogailîc muncește în Italia în cadrul diferitor proiecte. Are mai multe scopuri pe care și le-a propus să fie realizate, iar totul datorită Asociației „AssoMoldave" formată cu 12 ani în urmă. Fiind stabilită cu traiul în Italia a reușit să facă și o facultate care ea deschis ușa spre noi oportunități.
Despre Tatiana Nogailîc, despre activitățile pe care le-a realizat pînă acum în cadrul Asociației „AssoMoldave", dar și despre cartea „Moldovenii în Italia", aflați în interviul acordat pentru Stiripozitive.eu.
- Cum ați decis să formați Asociația „AssoMoldave"?
Am decis acest lucru în 2004. Era 14 august, caniculă, toată lumea la mare, dar noi un grup de trei persoane am hotărît că e necesar să facem ceva. Pe la Roma atunci nu existau încă asociații și dat faptului că uneori tot ce am învățat, tot ce am avut în copilărie, în adolescență, în familie se întoarce ca un bumerang. Deci totul este prevăzut în viața asta. Am decis pentru că lipsea multă informație, iar pentru mine informația are o importanță majoră la Roma. Mă gîndeam că nu are importanță cît timp o să stau aici, așa că am început să cunosc teritoriul. M-am înscris la mai multe cursuri începînd cu cel de italiană și astfel am cunoscut mai mulți operatori sociali în teritoriu, profesori, diferite instituții care mi-au permis să fac acest lucru, mi-au deschis ochii și urechile și m-au învățat care este rolul Asociațiilor aici în Italia. Este mai multă caritate aici în Italia și atunci am decis să deschid această Asociație.
- Cîte femei fac parte din această asociație?
O asociație în Italia nu are importanță cîte persoane fac parte din ea, fiindcă emigranții sînt circulari. Persoanele care au deschis cu mine Asociația nu mai sînt în Italia, o persoană este la Moscova și alta în Canada. În al doilea rînd mentalitatea noastră sovietică, fiindcă majoritatea persoanelor care sînt aici în Italia vin de prin suburbiile Chișinăului, dar chiar și cei care vin din Chișinău nu au mentalitatea de a se pune împreună și de a face ceva frumos, a munci pentru binele comun, pentru aproapele său. Din considerentele că ei singuri sînt emigranți, singuri necesită de ajutor, acei care stau mai bine nici nu-i interesează. Deci este foarte greu să obții unele facilități aici în teritoriu, de aceea noi nu ne uităm la număr. Asociația în Italia poate să fie din trei persoane, dar important e feedback-ul, ceea ce noi oferim, binele comun teritoriului acestui stat și desigur Republicii Moldova la distanță nu în ultimul rînd.
- Care sînt activitățile pe care le organizați?
Muncesc la diferite proiecte. Sînt solicitată prin toată Italia, fiindcă am fost înscrisă la mai multe asociații care colaborează cu tribunalele. La fel, am finisat aici o altă Universitate care mi-a permis să susțin licența în studii sociale și astfel mai muncesc în calitate de sociolog la unele proiecte. O altă activitate este voluntariatul în teritoriu, voluntariatul pentru Republica Moldova și pentru satul meu de baștină Puhoi.
- Cît este de important pentru diasporă ceea cu ce vă ocupați la moment?
Consider că este foarte important, dat faptul că mă simt, dar și sînt una din puținele norocoase care au un job aici în teritoriu diferit de alte persoane. Să nu uităm de unde am venit și să ne gîndim și la cei care sînt mai triști ca noi. Este foarte important, pentru că din momentul ce tu nu cunoști teritoriu sau nu dispui de informația necesară devii dezorientat, intri în panică sau pur și simplu te simți om al nimănui, singuratic. Rolul nostru este de a fi ca „un punte" între străinii de aici și Republica Moldova, pentru că anume aceste persoanele trec prin noi, acumulează ceea de ce au nevoie și merg mai departe văzîndu-și de drumul lor.
- Care este colaborarea pe care o aveți cu Ambasada Moldovei din Italia?
În ultimii ani, de cînd a venit Gheorghe Rusnac, apoi Aurel Băieșu și acum la moment Stela Stîngaci, avem o colaborare foarte frumoasă. Ei ne-au deschis larg ușile, ne-au ascultat, și ne-au primit. Cel mai important este că ei au deschis o cale spre un dialog constructiv și în favoarea comunității noastre de moldoveni din Italia. În afară de aceasta, muncesc part-time pentru o asociație italiană care se ocupă de transferarea tehnologiei italiene în țările de est. Avînd o legătură directă cu mulți oameni de afaceri italieni, atunci cînd îi cunosc, devin o „punte" între ei și Ambasadă.
- Recent ați organizat „Șezătoarea în IE". Care a fost scopul evenimentul?
Dacă anul trecut scopul evenimentului a fost să aflăm ce este o asociație, cum o deschidem, care sînt documentele necesare pentru a o deschide, atunci anul acesta, șezătoarea aflată deja la a doua ediție avea tema: „Un om informat este un om protejat". Am avut onoarea să ne vedem pentru a doua oară cu doi oaspeți din Republica Moldova în cadrul proiectului Recensămîntul Diasporei. Avîndu-i oaspeți pe ei, dar și alte multe persoane ne-am gîndit de ce să nu formulăm tematica: „Am venit în Italia, ce ne dorim să facem mai departe, vom reveni acasă sau nu". Am avut niște dezbateri foarte constructive, fetele s-au simțit bine, fiindcă la acest gen de evenimente aducem foarte mult material, ele se cunosc între ele, își mai schimbă postul de muncă. De asemenea, au fost invitate persoane care au devenit aici deja antreprenori, fete care au deschis unele oficii în favoarea imigranților.
- Munciți la moment și la o carte „Moldovenii în Italia" care urmează să apară în luna august. Ce presupune această?
Această carte se numește „Moldovenii în Italia. Rolul, condițiile și asociaționismul lor". Practic este teza mea care am susținut-o la universitate, cînd am finisat în Italia facultatea Științe Sociale. Am decis să fie tradusă și să apară în Republica Moldova. Sînt de 16 ani aici și nimic nu se știe de noi, de aceea am dorit prin această carte să aduc la cunoștința celor care sînt interesați de noi în ceea ce privesc datele statistice, dar și cu ce ne ocupăm noi aici, care sînt problemele noastre și unde merg asociațiile moldovenilor din Italia. O să anexăm la această carte și fotografii cu realitatea moldovenilor din Italia începînd din sectorul școlar și finisînd cu sectorul bancar sau oameni de afaceri.
La fel, lucrez la a patra ediție a ghidului „Moldovenii în Italia". Este un ghid pentru orientare și integrare socială a moldovenilor de aici. L-am făcut să devină și virtual, astfel facem interviuri la diferiți specialiști care lucrează în domeniul migrației, colaborăm cu diferite instituții aici. Deci, pentru mine ghidul este „primul copil" care deja a ajuns la patru anișori, cartea este „al doilea copil" care îl nasc în Republica Moldova și sper să fie utilă mai ales studenților, profesorilor, jurnaliștilor.
- Ce vă propuneți să mai realizați în următorii ani în Italia?
Mai am un alt proiect care mi-l propun anul viitor să-l realizez. Vreau să fac o carte cu poeziile mai multor moldovenilor aflați în Italia. Ei de fapt și-au publicat cărțile aici, dar visul meu este să le adun pe toate într-o carte și sper să-mi reușească colaborarea împreună cu ei. De asemenea, îmi doresc să creez o asociație de băștinași în Puhoi, satul meu natal.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1925
- Populația:
- 719 locuitori
Ulmu este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ulmu, Lîsaia Gora și Ulmul Mic. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Ulmu alcătuia 719 oameni în anul 2012. Satul Ulmu a fost întemeiat în anul 1925.
Comentarii
(0)