Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 iulie 2016, 11:31 Diaspora moldovenească views 6216
Cadouri din California pentru copiii Nișcaniului
13 iulie 2016, 11:31 Diaspora moldovenească views 6216

Cadouri din California pentru copiii Nișcaniului

S-a stabilit cu traiul în Statele Unite ale Americii cu patru ani în urmă, dar cu gîndul tot la satul său de baștină este. Natalia Ciubotaru s-a născut și a crescut la Nișcani, iar în SUA, în California, a ajuns datorită soțului ei, specialist în tehnologiile informaționale, care a fost angajat într-o instituție importantă.

Recent, Natalia Ciubotaru a revenit acasă, la cei dragi. Cînd e vorba de cei dragi, se subînțelege tot ce înseamnă satul ei natal. Nu a venit cu mîinile goale. A adus o mulțime de cadouri. Pentru copiii satului! Astfel, la grădinița din Nișcani au ajuns 43 de costume, 17 puzzle-uri, 23 de cărți de colorat, jucării de tot felul, hîrtie colorată,160 carioci, 100 de creioane, jocuri de dezvoltare, 250 de cărți...

A mers și la biblioteca din sat, unde a adus două calculatoare, jocuri de masă, puzzle-uri, cărți în limba moldovenească și engleză, creioane, carioci, acuarelă, carți de colorat.

Nu a uitat nici de gimnaziu. Acolo a lăsat în dar "Cartea de Aur a Basarabiei și Republicii Moldova". A organizat și o loterie pentru elevii gimnaziului, astfel că un elev s-a ales cu o tabletă cadou, venită din partea comunității moldovenilor din California.

Acolo, în îndepărtata Californie, a organizat o campanie de colectare a darurilor pentru micuții din Nișcani. A lansat-o de Paște. "Au contribuit moldoveni care trăiesc în SUA, membrii comunităților de ruși, romîni. Fiecare a donat ce a putut", ne-a povestit Natalia Ciubotaru.

"Inițial, am stabilit cam de ce ar avea nevoie grădinița noastră, apoi dînsa a inițiat campania respectivă", a deschis unele paranteze primarul de Nișcani, Petru Sorici, menționînd, totodată, că ar fi minunat dacă și alți moldoveni stabiliți în străinătate ar face asemenea gesturi.

Locuitori ai Nișcaniului, bunăoară, sînt și în Italia, și în Spania, și în Canada, și în Franța, nu doar în SUA. "Vrem să punem accentul pe migranții noștri care, plecați din comunitatea lor, s-au realizat în țări străine", a precizat primarul.

Petru Sorici a lansat și o inițiativă. În fiecare zi, cîte un elev de la gimnaziu va merge la grădiniță să le citească copiilor de acolo cîte o poveste. "Vrem să le educăm copiilor noștri spiritul civic, gen: cel mare are grijă de cel mic", a explicat dînsul.

La final, a ținut să mulțumească tuturor membrilor comunității moldovenilor din California, care le-au adus bucurii copiilor din Nișcani. "Este un gest frumos din partea lor, dar, în mod special, al Nataliei Ciubotaru, care nu a uitat de satul ei de baștină, Nișcani", a adăugat primarul.

Am întrebat-o pe Natalia Ciubotaru dacă nu regretă că a plecat departe de casă, în țări străine. Nu, nu-i pare rău. S-a adaptat deja , are acolo mulți prieteni moldoveni, mănîncă mîncare moldovenească, dansează horele moldovenești. "Unica problemă este dorul de părinți și de cei apropiați", a făcut dînsa o remarcă. Iar acest dor o aduce acasă, o face să se gîndească la cei ce vin, generația de mîine.

Sursa: www.expresul.com

Cuvinte cheie:

cadouri , SUA , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1700
Populația:
350 locuitori

Sărăţica Veche este un sat din cadrul comunei Tomaiul Nou, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Leova și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 350 de oameni. Satul Sărăţica Veche a fost menționat documentar în anul 1700.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.