23 iunie 2016, 14:45 Diaspora moldovenească views 8995
Ludmila Furtună, moldoveanca medic în Italia (Foto)
23 iunie 2016, 14:45 Diaspora moldovenească views 8995

Ludmila Furtună, moldoveanca medic în Italia (Foto)

Ludmila Furtună este medic anesteziolog în orașul Parma, Italia, țară care este una dintre destinațiile preferate ale cadrelor medicale din Republica Moldova. Pentru a putea profesa în Italia, a trebuit să învețe 5 ani în plus, chiar dacă are studii în medicină absolvite la Chișinău. Este originară din satul Chetrosu, raionul Drochia, însă și-a găsit rostul în Italia.

O tragedie din familie a motivat-o să înființeze Asociația „Renașterea", gîndindu-se astfel să dea o mînă de ajutor sistemului medical din Republica Moldova. De mai bine de trei ani proiecte frumoase iau naștere în urma activității acestei asociații.

Primul proiect realizat a fost o ambulanță pe care Ludmila Furtună a reușit s-o aducă în satul Varnița, Anenii Noi, satul unde locuia ruda decedată din cauza lipsei de acces la serviciul de urgență.

„În Italia, conform legii, după 7 ani, ambulanțele se consideră a fi expirate. Însă sînt în stare foarte bună", ne povestește Ludmila, de aceea a hotărît să le aducă în țară, astfel în cei 3 ani de activitate au fost aduse trei ambulanțe în trei localități, acum urmează să ajungă a parta, și cum spune conaționala noastră „sper să aducă folos pentru cei de la sate".

După ce au fost aduse ambulanțele, mai mulți concetățeni o contactează și o roagă să trimită ambulanțe și la ei în sat. „Într-adevăr, lipsa ambulanțelor e o problemă majoră în Republica Moldova. După proiectele realizate am fost contactată și de alți concetățeni. După ce am trimis o ambulanță la Nisporeni, Vladimir Ciubor, m-a rugat să trimită şi la el în sat, deoarece cea mai apropiată ambulanță se află la 50 km distanţă de la satul său", spune Ludmila.

Realizarea faptelor bune, a face bine cuiva – este ceea ce o motivează pe conaționala noastră să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova. „Satisfacţia de a face voluntariat şi de a face bine cuiva, aceasta este motivația mea. Îi simţ bucuroşi, iar acest fapt mă alimentează și pe mine cu fericire",afirmă Ludmila Furtună. Biroul pentru Relații cu Diaspora i-a oferit asistență în perfectarea actelor pentru transportarea ambulanțelor, astfel a reușit să le aducă în Republica Moldova într-un timp relativ scurt.

A patra ambulanță trimisă în țară a ajuns la Cahul, iar altele 2 vor ajunge în scurt timp la spitalele din Cărpineni și Nisporeni.

Sistemul de asistență publică din Italia e unul diferit de cel din Moldova. Concetățeanca noastră ne povestește că „Sistemul de asistenţă publică în Italia este unul care în mare parte se bazează voluntariat. Există o centrală operativă, care distribuie urgenţele și asociați de voluntari care le preiau. Pentru cazurile mai simple vin doar voluntari care trec un set de cursuri. În cazuri mai grave, vine şi medicul. Aşa îi sistemul lor de urgenţă, bazat pe voluntariat încă din 1902. Asociațiile se finanțează din donaţii de la bănci și întreprinderi. Totodată statul achită pentru fiecare serviciu acordat."

Pe lîngă donații, Asociația mai organizează și sărbători multiculturale, tot în scop caritabil sînt, deoarece banii colectați sînt donați fie familiilor nevoiașe, fie oferite ca ajutoare financiare. În 2015 „Renașterea" a reușit să realizeze 18 activități, pe cît de diferite, pe atît de „cu bună intenție". Mai jos vă prezentăm întreaga listă:

Sărbătoarea de carnaval 2015, a III-a ediţie. Donaţiile adunate au mers la Tatiana Pasat, o tînără bolnavă de Limfoma Hodjkin, astfel a reuşit să meargă în Italia la tratament;

Atelierul Mărţişorului 2015, prima ediţie. Au fost confecţionate mărţişoare atît de voluntarii Asociației, cît şi de copiii acestora, precum şi mărţişoare confecţionate de către copiii din secţia de oncohematologie. Cu banii adunaţi a fost un procurat aparat pentru apă potabilă pentru copii din secţia de oncohematologie de la Spitatul Oncologic din Chișinău şi soluţii fiziologice pentru infuzii;

Donaţii de materiale medicale şi medicamente pentru secţia de oncohematologie pentru copii şi pentru maturi din Chişinău, acest lucru a fost înfăptuit în colaborare cu Clinica Mobile din Parma;

A fost donată o ambulanţă în satul Chetrosu, raionul Drochia, în colaborare cu „Assistenza Pubblica" din Parma;

Donaţie de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru Casa de bătrîni „Concordia";

Participarea la Tabăra DOR 2015, organizată de Biroul Relaţii cu Diaspora;

Organizarea sărbătorii „Ziua Copiilor";

Participarea la „Festa Multiculturale 2015", a III ediţie, unde au fost promovate tradiţiile Republicii Moldova;

Ajutor pentru Ana Negrei ( bilet de avion), tînăra care a mers în Italia pentru protezarea atriului superior şi inferior;

Donaţia unei ambulanţe în oraşul Nisporeni în colaborare cu Assistenza Pubblica din Colorno și Asociația ABC;

Colaborare pentru elaborarea actelor pentru Oleg Achinca, necesare pentru tratament în Italia;

Donaţie de îmbrăcăminte pentru Azilul Persoanelor fără Adăpost în colaborare cu Asociaţia „Eşti cît Dăruieşti";

Cursul de Acordare a primului Ajutor Medical pentru cetăţenii moldoveni din Italia;

Donaţii de îmbrăcăminte pentru casă de copii orfani de pe lîngă Mînăstirea Hîncu în colaborare cu Asociaţia „Eşti cît Dăruieşti";

Sărbătoarea „Un colac ca la bunica", unde adulţii şi copiii au participat la pregătirea colacului. Banii adunaţi au fost donații pentru medicamentele lui Bernard Marin, un copil de 6 ani bolnav de Limfoma Hodjkin;

Organizarea unui schimb de experinta a doi medici din Republica Moldova în Parma, secţia de oncohematologie;

Ajutor pentru Gabriel, copil cu malformaţii cardiace;

Sărbătoarea „DAR DIN DAR 2015", a II-a ediţie. Donaţie de jucării pentru copiii din secţia de Oncohematologie din Chişinău, iar din banii adunaţi au fost procurate medicamente pentru copiii din secţie.

Acestea sînt cîteva acte de binefacere pe care Asociația le-a organizat. Aceasta își propune să realizeze mult mai multe pe viitor, iar izvorul de inspirație pentru faptele bune pe care le face Ludmila Furtună și voluntarii din „Renașterea" continuă să izvorască. Realizăm cît de mult „Diaspora Contează", prin faptul că există, prin faptul că continuă să-i ajute pe cei de acasă, prin faptul că diaspora are mereu un gînd bun pentru Republica Moldova, iar noi, cei de acasă, trebuie să le răspundem cu aceeași monedă.

Sursa: diasporaconteazablog.wordpress.com

Cuvinte cheie:

medic , diaspora , Italia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1671
Populația:
1065 locuitori

Nucăreni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Nucăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1065 de oameni. Satul Nucăreni a fost menționat documentar în anul 1671 cu denumirea Îndărătnici.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.