Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 martie 2016, 12:45 Diaspora moldovenească views 7984
Festivalul „Mărțișor” la Paris
05 martie 2016, 12:45 Diaspora moldovenească views 7984

Festivalul „Mărțișor” la Paris

Ambasada Moldovei de la Paris, împreună cu asociațiile moldovenești, vor organiza duminică, 6 martie, festivalul „Mărțișor". Potrivit organizatorilor, evenimentul are drept scop să reunească diaspora din Franța sub semnul tradițiilor strămoșești, transmite IPN.

Invitata specială a festivalului este interpreta de muzică populară și specialistul principal al Centrului Național de Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) de la Chișinău, Silvia Zagoreanu.

„În anul 2013, România, alături de Moldova, Bulgaria și Macedonia, au depus dosarul „Mărțișor" pe lista Patrimoniului Imaterial al Umanității UNESCO. Este îmbucurător faptul că moldovenii nu își uită rădăcinile. Oriunde s-ar afla, poartă cu ei tradițiile neamului, iar mărțișorul se înscrie cu siguranță printre simbolurile naționale", a spus Silvia Zagoreanu, specialist principal CNCPPCI.

În repertoriul artistei se vor regăsi atât melodii folclorice, cât și romanțe. „Voi aduce la Paris mărțișoare muzicale, împletite cu dor și drag de oamenii ce sunt departe de casă, vom răscoli amintirile împreună cu iubitorii de folclor. Vom cânta împreună dragostea și înstrăinarea. Ne vom face voie bună și vom încinge o horă străbună", a menționat artista.

În cadrul festivalului, asociațiile moldovenești vor organiza expoziții de artizanat. De asemenea, creatori din România și Moldova vor organiza o defilare de modă cu simboluri și ornamente tradiționale.

Festivalul „Mărțișor" va avea loc în incinta teatrului „Le passage vers les Étoiles" din Paris. Biletul de intrare pentru adulți este de 15 euro, iar pentru copiii de până la 12 ani – 7 euro.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Martisor , Festival , Paris , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
1454 locuitori

Cîrnăţenii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîrnăţenii Noi și Sălcuţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1454 de oameni. Satul Cîrnăţenii Noi a fost menționat documentar în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.