Mark Mazureanu: America nici pe departe nu este pămîntul făgăduinței
Mark Mazureanu este profesorul moldovean care îi învaţă pe americani cum se face politică. A activat o perioadă în Republica Moldova, dar a înţeles că vrea să facă ceva mai mult, s-a regăsit în câteva ONG-uri din ţară şi a făcut voluntariat în Franţa. Studiile postuniveristare le-a făcut în Polonia şi Germania, iar, între timp, a reuşit să realizeze câteva cercetări în Cehia şi Slovacia. Mai târziu, protagonistul a aplicat la un program de studii de doctorat în Statele Unite ale Americii.
Mark Mazureanu este exemplul tipic al omului mereu în mișcare, e cunoscut la noi în țară prin multiplele activități desfășurate pe parcursul anilor, este și fondatorul unui ONG în care sunt implicați tinerii. Protagonistul nostru acum face cercetări, își scrie teza de doctor în domeniul migrației, iar de patru ani este profesor la Universitatea Rutgers din statul New Jersey.
„Cred că noi nu ne deosebim cu nimic de americani și europeni, ne deosebește doar tendința. Care ar fi prioritățile?. Moldoveanul am impresia că se naște cu unica tendință și dorință de a pleca de aici, iar în moment ce pleacă, unica dorință este să se întoarcă înapoi. Un european vrea să plece din curiozitate, iar un american nu vrea să plece niciodată. America este suficientă, poate oferi tot, iar în domeniul academic se pun în valoare alte lucruri, dacă te afirmi, atunci deja nu mai contează originea ta, pentru că inteligența este universal acceptată", a declarat profesorul moldovean.
Locuind de cinci ani peste ocean, gustând din pâinea muncită acolo, Mark recunoaște că America nici pe departe nu este pământul făgăduinței. „America este pământul făgăduinței pentru cei care nu sunt în America, nu este totul atât de frumos și roz precum pare dinafară, este un vis american pe care noi îl citim din filmele și emisiunile americane, care se vând foarte bine peste hotare. În America se fac bani, dar oamenii sunt la fel de nefericiți cum sunt și aici", conchide protagonistul.
„Eu mă simt acasă oriunde, după ce am trăit în vreo zece țări diferite, eu toate le simt ca ale mele. Eu mă simt parte din contextul acesta global și nu cred că aș putea sta într-un sigur lor, să mă complac", a remarcat Mark Mazureanu.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1865
- Populația:
- 278 locuitori
Flutura este un sat din cadrul comunei Tîrşiţei, raionul Teleneşti. Localitatea Flutura se află la distanța de 45 km de orașul Telenești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 278 de oameni. Satul Flutura a fost atestat documentar în anul 1865.
Comentarii
(0)