|
Problemele moldovenilor care nu au fost discutate în cadrul consultărilor consulare moldo-române (VIDEO)
Ieri, la Chişinău, au avut loc consultări moldo-române în domeniul consular la nivel de şefi de servicii consulare din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe din cele două state.
Conform comunicatului MAEIE, în cadrul consultărilor au fost examinate aspectele de bază ale cooperării între cele două state în domeniul consular, precum implementarea prevederilor Tratatului dintre Republica Moldova şi România privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, dar şi protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor pe teritoriul ambelor state.
Totodată, au fost discutate aspecte ce ţin de oportunitatea reglementării, printr-o decizie unilaterală a Republicii Moldova, a posibilităţii de intrare pe teritoriul ţării noastre pentru cetăţenii UE în baza cărţilor de identitate naţionale aflate în circulaţie.
Un alt subiect important s-a axat pe schimbul de informaţii privind experienţa părţilor în procesul de modernizare consulară. În acest sens, s-a evidenţiat importanţa perfecţionării şi îmbunătăţirii serviciilor consulare prestate cetăţenilor ambelor ţări.
Spre regret, comunicatul MAEIE nu conține informații dacă pe parcursul evenimentului vizat au fost abordate următoarele subiecte:
- Problematica coletăriei: Coletele neînsoțite ale moldovenilor continuă să nu ajungă în Italia, fiind oprite la frontiera cu România;
- Precizări referitoare la noile reguli de admitere temporară în UE a mijloacelor de transport, publicate recent de Ambasada României la Chișinău
- Elaborarea în comun a unui mechanism de aplicarea a penalității administrative cetățenilor Republicii Moldova în România, cu posibilitatea de a achita pe loc amenda de circulație fără a fi retras permisul de conducere.
Reamintim că că adeseori cetățenilor Republicii Moldova care au încalcăt legislația rutieră în străinătate li se retrage permisul de conducere de către poliția locală. Ulterior, documentul este transmis prin canale diplomatice autorităților Republicii Moldova. În cazul României, returnarea permiselor moldovenești autorităților Republicii Moldova are loc cu întîrziere. Din această cauză, la întoarcere în Republica Moldova, unii șoferi moldoveni surprinși în astfel de circumstanțe, declară pierderea permisului de conducere și își perfectează unul nou.
De menționat că decizia privind privarea de dreptul de a conduce mijlocul de transport de către autoritățile române, nu are valoare juridică în Republica Moldova, deoarece Republica Moldova nu este parte la Convenția Europeană privind reprimirea contravențiilor rutiere.
Totodată, vă invităm să urmăriți mai jos informația despre posibilitatea ridicării în Republica Moldova a permiselor de conducere transmise din străinătate.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1479
- Populația:
- 2783 locuitori
Moleşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Moleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2783 de oameni. Satul Moleşti a fost menționat documentar în anul 1479.
Comentarii
(0)