|
Perla de la Edineț (Foto)
Parcul Vasile Alecsandri din oraşul Edineţ a început să-şi scrie istoria începînd cu anul 1963. Este situat în raza oraşului şi reprezintă o compoziţie peisagistico-dendrologică. Parcul ocupă o suprafaţă de 44,5 ha şi reprezintă un întreg complex de plantaţii forestiere, atracţii şi lacuri.
Pe timpuri, în timpul verii, în weekend şi de sărbători, aici de obicei era aglomerat, oamenii veneau aici să se odihnească, la teatrul de vară se ţineau spectacole, se organizau expoziţii, tîrguri, concursuri şi concerte. În plus, un întreg complex de atracţii pentru copii nu-i lăsa pe cei mai mici vizitatori să se plictisească în parc, tir, un ring de dans, stadion, complexul pentru gimnastică, piscină etc. Iubitorii de animale se puteau bucura de fraţii noştri mai mici, pentru ei exista un loc special amenajat, pe parcursul timpului aici au trăit mai mult de 40 de specii de păsări și animale.
De la începutul anului 2011 în parc au fost realizate lucrări de curăţare a zonelor din preajma lacurilor, lucrări de reparaţii capitale a acvariului, de asemenea, au fost restaurate treptele, care duc spre complexul memorial „Mama îndurerată”. Au fost reparate havuzurile şi statuile, gardurile, cetatea situată pe insulă, podurile peste lac.
Au fost realizate lucrările de iluminare, au fost montate urnele şi băncile. Acum terenul sportiv arată altfel, pe una dintre aleile parcului a apărut şi terenul de joacă pentru copii. În prezent circa 85% din lucrările planificate au fost realizate.
Parcul este foarte pitoresc şi bine planificat. Are o cascadă din trei lacuri, peste care sînt aruncate poduri cu decor metalic. Zona centrală a parcului cu havuzuri şi fîntîni arată foarte ademenitor. Vizitarea acestui loc îţi lasă o impresie de neuitat. Foarte frumoasă este şi aşa-numita Insula de poveste, situată în mijlocul unui lac. Cu toate acestea, reconstrucţia ei nu a fost încă finalizată. Sălciile plîngătoare situate pe malurile lacurilor, cu crengile care ating apa, fac ca locul acesta să fie unul cu totul special. Parcul este frumos în orice anotimp, frumuseţea sa impresionează mai ales primăvara şi toamna tîrziu.
Am fost martori ai lucrărilor de renovare a parcului şi am fost uimiţi de cît de repede au fost realizate acestea, s-a lucrat practic 24 de ore pe zi, inclusiv şi în zilele de odihnă. Ca rezultat, pe parcursul a mai puţin de un an parcul s-a schimbat radical, devenind mult mai frumos. Îndrăznim să spunem, că acesta este unul dintre cele mai bune parcuri urbane din ţară şi ne bucurăm pentru locuitorii Edineţului, care au primit un asemenea cadou.
Vă prezentăm un reportaj foto, în care au fost incluse diverse etape ale lucrărilor de restabilire a parcului, dar şi fotografii realizate în luna mai a anului curent.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1909
- Populația:
- 397 locuitori
Şalvirii Noi este un sat din cadrul comunei Palanca, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Drochia și la 191 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 397 de oameni. Satul Şalvirii Noi a fost întemeiat în anul 1909.
Comentarii
(0)