|
Stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea își așteaptă oaspeții
Cel mai bătrîn copac din Republica Moldova, stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea, raionul Șoldănești, care se afla într-o stare deplorabilă, după ce a fost revigorat își așteaptă oaspeții.
Specialiștii din cadrul Grădinii Botanice, împreună cu administrația publică locală din satul Cobîlea și cu suportul moldovenii.md au reușit să ducă la bun sfîrșit lucrările de revigorare a copacului, notează Noi.md cu referire la moldovenii.md.
Potrivit primarului satului Cobîlea din raionul Șoldănești, Ababii Angela, după o lungă perioadă în care stejarul se afla într-o stare deplorabilă, acum acesta și-a recăpătat strălucirea de odinioară și își așteaptă vizitatorii.
”Ne aflăm în scuarul bisericii lui Ștefan cel Mare și Sfînt, aici unde dăinuie de secole stejarul marelui domnitor. Un ultimul timp o prioritate pentru administrația publică locală și cetățenii satului a fost conservarea și prelungirea vieții acestui falnic stejar care stă la straja satului de mulți ani. O perioadă el se afla în stare avansată de putrefacție, în pericol foarte mare. Și iată cu sprijinul moldovenii.md am reușit să conservăm acest stejar. La conservarea acestui stejar au contribuit cetățenii satului, diaspora pentru că de ziua diasporei împreună cu băștinașii noștri am organizat o clacă în cadrul căreia am plombat gaura, tulpina acestui stejar cu lut și paie, după care la inițiativa speciliștilor de la Grădina Botanică a fost făcută partea exterioară a stejarului și a fost acoperit acest lut cu un aliaj din ceară și răcină din brad. Ne dorim ca acest stejar să dăinuie mulți ani la straja satului Cobîlea pentru că el este și o destinație turistică, un monument natural unde practic săptămînal avem vizitatori care vin să vadă acest stejar. Ar fi foarte bine ca această biserică să își recapete forma inițiată pentru că forma acoperișului a fost inițial în stil brîncovenesc. Urmează să implementăm noi proiecte pentru a face aici o rezervație cu destinație turistică, să avem un obiect turistic important pentru satul Cobîlea, pentru raionul Șoldănești, dar și pentru Republica Moldova”, a declarat Angela Ababii.
La rîndul său, directorul Grădinii Botanice, Ion Roșca, a declarat că deși lucrările de revigorare s-au finalizat, totuși acesta va rămîne în atenția specialiștilor și pe viitor.
”Nu este comun nou, echipe Grădinei Botanice, împreună cu primăria din sat de a lăsa lucrurile ne monitorizat. Urmează monitorizarea în continuare a acestui obiectiv turistic, de identitate națională și ajutorarea în continuare privind creșterea, dezvoltarea, remedierea a rănilor pe care le are pentru a-l avea ca identitate națională pentru generațiile următoare. O să revenim în primăvara anului 2025 ca să vedem cum a trecut în primăvara rece a anului, pentru a-i administra anumiți biostimulatori pentru a avea o creștere vertiginoasă. Asta a fost menirea pentru a-l conserva și a-l lăsa generațiilor următoare. Mulțumesc specialiștilor din cadrul Grădinii Botanice, mulțumim moldovenii.md pentru suportul acordat și aportul adus pentru a conserva acest obiectiv de importanță națională”, a declarat Ion Roșca.
Reamintim că anterior Noi.md a scris despre starea deplorabilă în care se află cel mai bătrîn copac din Republica Moldova.
Atunci, într-o scrisoare adresată rectorului USM, Igor Șarov, Ion Roșca director Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău, în care menționa că lucrările care ar consolida stejarul și i-ar prelungi viața costă aproximativ 117 500 lei.
De menționat că satul Cobîlea, este cunoscut prin monumentele sale istorice şi culturale printre care se numărăr o biserică veche, care are aproximativ 700-800 ani, stejarul cel mai bătrîn, aşa-numitul stejar al lui Ştefan cel Mare, vîrsta căruia se estimează a fi de 700 de ani.
Stejarul a fost revigorat cu sprijinul moldovenii.md
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1443
- Populația:
- 1224 locuitori
Vulcăneşti este un sat din cadrul comunei Cioreşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1224 de locuitori. Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.
Comentarii
(0)