Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
08 septembrie 2024, 11:00 Flora şi fauna Moldovei views 1078
Starea Arborelui Secular din orășelul Codru, evaluată de o comisie specială
08 septembrie 2024, 11:00 Flora şi fauna Moldovei views 1078

Starea Arborelui Secular din orășelul Codru, evaluată de o comisie specială

Starea fitosanitară a Arborelui Secular din orășelul Codru (Stejar pedunculat), monument al naturii amplasat în Codru, a fost recent evaluată de o comisie specializată formată din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Grădinii Botanice Naționale (Institutul „Alexandru Ciubotaru”), Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice și Primăriei Codru.

Această informație a fost transmisă de Agenția de Mediu către redacția Noi.md, în urma unei solicitări referitoare la măsurile întreprinse pentru protejarea Stejarului Secular, după ce recentele condiții meteorologice i-au afectat structura principală.

Potrivit răspunsului primit, evaluarea făcută de comisie a condus la întocmirea unui proces-verbal cu recomandări privind aplicarea unor tratamente silvotehnice necesare.

„Starea arborelui a fost evaluată cu atenție, iar comisia a constatat necesitatea aplicării unor măsuri de protecție și întreținere pentru a asigura conservarea acestui monument al naturii,” se precizează în răspunsul Agenției de Mediu.

Amintim că Arborele Secular din Codru a fost afectat de recentele condiții meteorologice, care i-au deteriorat structura principală.

Directorul Grădinii Botanice, Ion Roșca, prezent la fața locului împreună cu echipa Noi.md, a subliniat că vîntul puternic și ploile au doborît mai multe crengi din scheletul arborelui, punînd în pericol longevitatea acestuia.

Ion Roșca a propus constituirea unei comisii din mediul academic, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția de Mediu, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice și Primăria Codru, pentru a discuta măsurile ce trebuie întreprinse în vederea protejării acestui valoros monument al naturii.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Arborele Secular , Codru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
296 locuitori

Huzun este un sat din cadrul comunei Micleuşeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Strășeni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 296 de oameni. Satul Huzun a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.