|
Ce spune Sergiu Lazarencu despre rezervele de apă din Moldova
Nivelul apei în lacul de acumulare Novodnestrovsk a crescut cu aproape 20%, asigurînd astfel rezervele de apă necesare și securitatea aprovizionării cu apă atît pentru Ucraina, cît și pentru R. Moldova.
Despre aceasta a anunțat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu în urma vizitei efectuată în Ucraina, transmite jurnal.
Sergiu Lazarencu, a efectuat o vizită oficială în Ucraina, în perioada 15 - 17 august.
Vizita a început la Odessa, unde împreună cu omologul său ucrainean, ministrul Protecției Mediului și Resurselor Naturale, Ruslan Strelets, au semnat un acord privind implementarea Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier.
Acordul subliniază angajamentul comun al celor două țări de a proteja mediul în fața provocărilor curente și de a colabora în gestionarea impactului acestora.
Vizita a continuat la Kiev, unde cei doi miniștri au discutat despre intensificarea cooperării în domeniul protecției mediului, gestionarea eficientă a resurselor de apă și eforturile comune pentru combaterea poluării transfrontaliere. Au convenit asupra importanței stabilirii unei comunicări directe între angajații ministerelor și instituțiile de mediu din ambele țări, pentru a optimiza pregătirea și reacția la incidentele de mediu cu efecte transfrontaliere.
În cadrul vizitei, ministrul a vizitat Catedrala Transfigurării din Odessa, avariată în urma unui atac cu rachete, și Biserica Sfîntului Apostol Andrei cel Întîi Numit din Bucha, unde a exprimat solidaritate cu victimele de război.
Vizita a continuat la pepiniera forestieră din Zhytomyr, unde ministrul a avut ocazia să observe plantațiile de stejar și procesul de stratificare, esențial pentru pregătirea semințelor înainte de a deveni puieți. Este remarcabil că, la doar cîțiva kilometri distanță de zona afectată de război acum doi ani, pepiniera a fost reabilitată și transformată într-un exemplu de succes.
De asemenea, a vizitat un centru de pompieri forestieri dotat cu un sistem digitalizat avansat pentru stingerea incendiilor. Acest sistem utilizează camere pentru localizarea incendiilor, iar mașinile de pompieri sînt direcționate către locul incidentului pe baza coordonatelor GPS. Grație acestei tehnologii, timpul de reacție a fost redus semnificativ, iar eficiența în stingerea incendiilor din păduri a crescut cu 40%.
La finalul vizitei ministrul a subliniat angajamentul continuu al Republicii Moldova de a sprijini și de a colabora cu Ucraina în domeniul protecției mediului, în fața provocărilor actuale și a contribuțiilor semnificative în conservarea patrimoniului natural și cultural.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX-lea
- Populația:
- 155 locuitori
Lipovăţ este un sat din cadrul comunei Balatina, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Glodeni și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Lipovăț a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.
Comentarii
(0)