Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
16 august 2024, 15:00 Natura şi turismul views 888
Gropi de gunoi în Moldova: Acestea se aprind și dăunează mediului înconjurător
16 august 2024, 15:00 Natura şi turismul views 888

Gropi de gunoi în Moldova: Acestea se aprind și dăunează mediului înconjurător

Peste 260 de incendii la gropile de gunoi au fost înregistrate în primul semestru al anului 2024. Cele mai multe focare au fost in raioanele Ialoveni, Strășeni și Hîncești.

Raionul Hînceşti este printre acelea, în care au fost înregistrate cele multe incendii la gropile de gunoi.

"Din luna aprilie pînă la începutul lunii august, avem înregistrate 18 cazuri de incendiere a depozitelor de deşeuri pe întreg raionul Hînceşti", a menționat Vasile Moraru, şeful Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Hînceşti, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

Potrivit Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, în Moldova sînt peste 1100 de depozite de deşeuri, iar majoritatea sînt exploatate necorespunzător.

"Majoritatea nu au un gard de protecţie. Nu este asigurată colectarea selectivă a deşeurilor, fapt ce duce la amestecarea acestora şi, ulterior, la autoaprindere în urma biogazului eliminat în procesul de fermentare", a precizat Ion Bulmaga, directorul Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Multe dintre incendii se produc din motive naturale, dar sînt şi cazuri în care sînt provocate intenţionat.

"Un caz a fost înregistrat în Căuşeni, unde un bărbat a primit şi o amendă de peste 15 mii de lei, întrucît, practic, a fost prins în flagrant atunci cînd dădea foc acestor deşeuri", a menționat Liliana Pușcașu, ofiţer de presă la IGSU.

De la începutul anului, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului a aplicat peste 940 de amenzi în valoare de 761 de mii de lei pentru nerespectarea regulilor de gestionare a deşeurilor.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1704
Populația:
1421 locuitori

Viişoara este un sat şi comună din raionul Edineţ. Viişoara este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe malul rîului Prut, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ și la 230 km de Chișinău. La 3 iulie 1575 pentru prima dată este atestat satul Drăgănești din ținutul Hotin, actualmente Viișoara. Sub numele Viișoara satul este pomenit pentru prima dată în actele oficiale în anul 1704.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.