|
Precizarea Ministerului Mediului în privința sitului arheologic de la Horodiște
Ministerul Mediului a răspuns solicitării Noi.md în privința cazului lucrărilor de construcție a unor căsuțe de vacanță, pornite în martie curent, pe un sit arheologic din satul Horodiște, raionul Rezina. Atunci, mai multe organizații neguvernamentale de mediu au bătut alarma, fiind îngrijorate de faptul că terenul, pe care au apărut fundațiile de beton, face parte din Rezervația Peisagistică Țipova.
Cazul controversat din Horodiște a fost pe larg mediatizat de site-ul Noi.md, echipa noastră deplasîndu-se chiar la fața locului. Totodată, redacția noastră a făcut demersuri către mai multe instituții în vederea clarificării unui șir de aspecte legate de terenul, pe care au început să fie construite căsuțele pentru pensiunea turistică.
În timp ce proprietarii lotului, soția și fiica primarului din localitate, afirmau că pot efectua astfel de lucrări, întrucît terenul de aproximativ 12 ha achiziționat de ele nu face parte din Rezervația Peisagistică Țipova, aceste afirmații nu erau susținute prin acte doveditoare.
Mai mult, șantierul de construcție a fost pornit chiar pe teritoriul sitului arheologic, unde au fost găsite mai multe bucăți de ceramică ale unor obiecte străvechi.
În acest sens, s-au arătat îngrijorate peste 40 de organizații de mediu, iar cîțiva activiști civici și reprezentanți ai Fundației pentru Dezvoltare Ecologică EcoDava, care s-au deplasat la fața locului, s-au revoltat de felul cum pe terenul Rezervației Peisagistice Țipova - bijuterie arheologică, parte a istoriei și a culturii Republicii Moldova - sînt săpate șanțuri și montate fundații din beton.
Reprezentanții organizațiilor de mediu au semnat în martie o petiție în adresa mai multor instituții competente, în care au cerut stoparea distrugerii patrimoniului arheologic în zona rezervației de la Horodiște.
Și redacția Noi.md a făcut demersuri către mai multe instituții responsabile pentru a elucida statutul terenului înregistrat, conform Agenției Naționale Arheologice, cu numărul cadastral 67211070515.
Potrivit Verei Iurcu, soția primarului din localitate, care este co-proprietara terenului, lucrările de construcție au fost pornite, întrucît nu a fost încălcată legislația privind protejarea patrimoniului cultural și natural. Atît ea, cît și soțul său, primarul din Horodiște, Dorel Iurcu, susțineau că terenul nu face parte din Rezervația Peisagistică Țipova.
Argumentele acestora sînt combătute însă de Ministerul Mediului, care, într-un răspuns la solicitarea Noi.md, a venit cu următoarele precizări:
"Conform Cadastrului (Banca de date) privind obiectele și complexele din Fondul Ariilor Naturale Protejate de Stat, terenul la care se face referire este parte a Rezervației peisagistice Țîpova. Cadastrul a fost elaborat de Institutul de Ecologie și Geografie în conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 414/2000 privind aprobarea Regulamentului Cadastrului obiectelor și complexelor din fondul ariilor naturale protejate de stat. Baza juridică de funcționare a Rezervației peisagistice Tîpova o constituie Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat nr. 1538/1998 (Monitorul Oficial, 1998 nr. 66-68, art. 442 )J, Anexa nr.5".
Totodată, responsabilii de la Ministerul Mediului au precizat telefonic pentru Noi.md că acest caz este în prezent și în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA), întrucît există mai multe semne de întrebare vizavi de modalitate de privatizare a terenului respectiv.
Vlad Vornic, președintele Agenției Naționale Arheologice, a declarat anterior pentru Noi.md că locația, unde au fost pornite lucrările de construcție a pensiunii turistice reprezintă un sit arheologic, mai exact, "o așezare fortificată din prima și a doua epocă a fierului, atribuite la două culturi arheologice: Saharna din sec. 10-9 î. Hr. Și cultura getică din sec. 4-3 e.n.".
"Locul, unde au fost pornite niște lucrări de excavare și de construcție reprezintă, de fapt, marginea estică a acestui sit", a precizat Vornic.
Mai mult, acesta a salutat faptul că Ministerul Mediului a clarificat statutul terenului, care s-a dovedit a fi parte a rezervației peisagistice Țipova.
"E foarte bine, legislația din domeniul mediului e mai restrictivă decît cea din domeniul arheologiei. În cazul siturilor arheologice, se face doar procedura aceasta numită descărcare de sarcină arheologică strict în zona, unde se fac lucrări de excavare și cu asta gata. Dar dacă este rezervație naturală, e foarte bine, pentru că are șanse mai mari să se păstreze zona integral și același sit arheologic la fel".
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 2204 locuitori
Bălăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălăneşti și Găureni. Satul Bălăneşti este situat la o distanță de 15 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ungheni, la 18 km de oraşul Nisporeni şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2204 de oameni. Satul Bălănești a fost menționat documentar în anul 1437.
Comentarii
(0)