Spre compartiment: Natura şi turismul
29 mai 2024, 16:00 Natura şi turismul views 1327
Veaceslav Ioniță:
29 mai 2024, 16:00 Natura şi turismul views 1327

Veaceslav Ioniță: "Avem în turism un dezechilibru fără precedent"

Veaceslav Ioniță, expert în economie, consideră că potențialul turistic al Republicii Moldova și, implicit, beneficiul economic de pe urma acestuia pentru țara nostră nu este valorificat pe deplin. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul podcastului Morari.live.

Veaceslav Ioniță consideră că în sfera turismului din Republica Moldova există o stare de dezechilibru, fapt care nu avantajează deloc țara noastră, notează Noi.md.

"Secolul 21 este secolul serviciilor. În turism, la noi, la un turist străin, care vine în Republica Moldova, 15 moldoveni pleacă peste hotare. Deci, avem în turismul de la noi un dezechilibru fără precedent.

Partea bună este că moldovenii, odată cu pandemia, au descoperit turismul intern, care se dezvoltă acum spectaculos. În pandemie, la noi pensiunile au crescut cu 50 la sută. În agropensiunile noastre, 90 % dintre turiști sînt moldoveni".

Expertul a menționat și turismul meicale, care deja de vreo 15 ani, se menține la capitolul venituri pentru Moldova la nivelul de 50 de milioane de dolari anual.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, veniturile țării noastre de pe urma valorificării potențialului nostru turistic poate fi majorat substanțial și acest lucru nu ar necesita elaborarea unor strategii și planuri complicate.

"Noi la turism avem un potențial de creștere de 10 ori în 10 ani și nu exagerez aici deloc. Vă dau un exemplu: cunosc un francez, care este îndrăgostit de Moldova de mai mulți ani. Și uitați-vă cum procedăm, îl întrebăm: spune, tu mai poți găsi vreo 10 ca tine, ce trebuie să facem noi ca să-i găsești. Îl întrebi, de cît vindeți voi acum, de 20 de milioane de euro? Ce trebuie să facem noi ca tu să vinzi de 100 de milioane de euro în 2 ani?

Este greu să explici, de ce nu se face acest lucru de către autoritățile noastre. Pînă la urmă, e simplu, vorbești, afli, te gîndești.

Eu aflu toate acestea din comunicarea cu oamenii. Altfel cum?".

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, în Moldova, s-a înregistrat creșterea numărului de vizitatori, participanți la turismul organizat de agențiile de turism și turoperatori, cu 5,6% față de anul 2022 și a constituit 503,7 mii persoane, din care:

-turismul receptor (primirea cetăţenilor străini în ţară) a înregistrat 43,6 mii persoane (+50,3% față de anul 2022);

-turismul emițător (deplasarea rezidenților Republicii Moldova în străinătate) - 362,4 mii persoane (+11,7%);

-turismul intern (deplasarea rezidenților Republicii Moldova în interiorul țării, în scop turistic) - 97,7 mii persoane (-21,0%).

Totodată, în anul 2023, comparativ cu anul precedent, au crescut încasările agențiilor de turism și turoperatorilor în total – cu 865,3 mil. lei (+26,1%), din care din turismul emițător - cu 833,2 mil. lei (+27,0%), turismul intern - cu 21,0 mil. lei (+10,8%) și turismul receptor – cu 11,1 mil. lei (+32,1%).

Mai multe informații despre locurile turistice din Republica Moldova pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Veaceslav Ioniță , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
410 locuitori

Cîmpul Drept este un sat din cadrul comunei Sărăţica Nouă, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Leova și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 410 oameni. Satul Cîmpul Drept a fost întemeiat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.