Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
01 aprilie 2024, 11:00 Natura şi turismul views 703
Vladislav Sanduleac: „Se întîmplă ceva groaznic în Rezervația peisagistică Țipova
01 aprilie 2024, 11:00 Natura şi turismul views 703

Vladislav Sanduleac: „Se întîmplă ceva groaznic în Rezervația peisagistică Țipova

În Rezervația peisagistică Țipova se întîmplă ceva groaznic, iar Inspectoratul de mediu, comunitatea arheologică, presa din Republica Moldova și guvernul trebuie să meargă în zonă și să studieze problema.

Această opinie a fost exprimată de studentul facultății de mediu a Universității Tehnice din Moldova, activistul de mediu Vladislav Sanduleac, relatează Noi.md.

Potrivit acestuia, chiar în zona rezervației de pe teritoriul străvechii așezări, lîngă cetatea geto-dacică, pe platoul de observație a fost lansat un adevărat șantier de construcție.

”Am găsit piese antice de ceramică, dovezi directe ale importanței arheologice a acestui teritoriu. De asemenea, această zonă face parte din peisajul rezervației. Aici s-au săpat deja șanțuri pentru fundații, s-au construit piloni de beton pentru case, au fost săpate șanțuri pentru țevile alimentației cu apă, dar nu este clar unde va curge canalizația. Dar este clar că la marginea defileului toate acestea vor ajunge în zona ecologică a rezervației”, a menționat Vladislav Sanduleac.

El a menționat că proprietarul șantierului, a cumpărat acest teren de la proprietarul anterior, care a tras aici conducte cu apă din satul Horodiște. O schemă foarte cunoscută este folosită atunci cînd unul revinde altuia și ultimul cumpărător rămîne curat în fața legii. Plănuiesc să construiască aici un complex de 10 case.

”Apar foarte multe întrebări. Cum au reușit să înceapă construcția în rezervație? Există o evaluare de mediu? Există documente de la arheolog”, se întreabă activistul de mediu.

El a postat fotografii pe pagina sa de socializare care arată ceramica antică chiar lîngă șantier.

„Vă rog, cine iubește Țipova, repostați, spuneți-le prietenilor jurnaliști, ecologiștilor, arheologilor și politicienilor despre această problemă”, îndeamnă Vladislav Sanduleac.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vladislav Sanduleac , Țîpova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1402 locuitori

Dominteni este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dominteni, Văleni și Mihăileni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Drochia și la 166 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Dominteni constituia 1402 locuitori.Satul Dominteni a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.