Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
09 martie 2024, 11:00 Natura şi turismul views 1083
Drapelul lui Ștefan cel Mare, înălțat într-un loc frumos
09 martie 2024, 11:00 Natura şi turismul views 1083

Drapelul lui Ștefan cel Mare, înălțat într-un loc frumos

Stindardul marelui domnitor, protectorului pămîntului moldovenesc, domnul de neînvins Ștefan cel Mare, a fost înălțat într-un loc frumos, în localitatea Crasnaia Poleana din orașul-stațiune Soci, care este înconjurat din toate părțile de munți înalți.

Drapelul lui Ștefan cel Mare a fost arborat de membrii delegației moldovenești, care participă la Festivalul Mondial al Tineretului de la Soci, relatează Noi.md.

Fotografii cu acest moment a postată pe pagina sa de socializare unul dintre liderii Mișcării de căutare din Moldova, conducătorul echipei de căutare "August", Alexei Petrovici.

În îndelungata şi glorioasa sa domnie, Ştefan III cel Mare s-a manifestat ca promotor al politicii de consolidare a statului medieval centralizat, stimulator şi proteguitor al schimbului economic cu ţările vecine, iscusit comandant de oşti în lupta împotriva agresorilor străini, ctitor fără pereche al vechii culturi moldoveneşti. Urmărind consolidarea statului, slăbit de războaiele interne şi de incursiunile panilor poloni, crailor unguri şi ale năvălitorilor turci, Ştefan cel Mare promovează o politică de întărire a autocraţiei şi de restabilire a domeniului domnesc. Conştient de rolul bisericii, sinteză a orînduirii medievale existente, el favoriza proprietatea funciară ecleziastică, acordînd bisericii danii de moşii şi lărgindu-i privilegiul de imunitate.

A trăit între anii 1433-1504 și a participat la 48 de lupte. A fost canonizat pentru zelul său în apărarea credinței ortodoxe, pentru marele său curaj și pentru contribuția sa la construirea a numeroase mănăstiri și biserici prin care și astăzi este vestită Moldova.

Eminent om de stat, slăvit conducător de oşti, diplomat iscusit şi generos ctitor al culturii moldoveneşti, Ştefan cel Mare s-a bucurat de o binemeritată faimă internaţională, fiind unul dintre cei mai populari şi iubiţi eroi ai folclorului și literaturii moldovenești.

Mai multe informații despre simbolurile Moldovei istorice, despre Ștefan cel Mare și despre alți domnitori ai Moldovei puteți găsi pe site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

drapel , Stefan cel Mare , Soci

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1515-1525
Populația:
2098 locuitori

Tohatin este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buneţi, Tohatin și Cheltuitori. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Tohatin a fost menționat documentar între anii 1515-1525.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.