Spre compartiment: Natura şi turismul
03 martie 2024, 12:00 Natura şi turismul views 1454
Cerbii pătaţi au invadat rezervația Codrii Moldovei
03 martie 2024, 12:00 Natura şi turismul views 1454

Cerbii pătaţi au invadat rezervația Codrii Moldovei

Cerbii pătaţi au invadat Codrii Moldovei. Pădurarii susţin că numărul animalelor a depăşit de aproape zece ori norma biologică, iar acum distrug lăstarii tineri şi puieţii de stejar. Autorităţile elaborează un plan de acţiuni pentru a restabili echilibrul ecologic.

Rezervaţia Naturală "Codrii Moldovei" se întinde pe o suprafaţă de peste cinci mii de hectare și găzduiește cele mai multe animalele sălbatice dintre toate ariile forestiere protejate din Republica Moldova. Cerbii pătaţi sînt cea mai număroasă specie din rezervaţie.

În Codrii Moldovei, sînt acum peste 400 de cerbi pătaţi și numărul lor este în creștere. În iunie, aproape de 80 de femele urmează să aducă pui pe lume.

Animalele se hrănesc cu mugurii şi lăstarii de puieţi şi au obiceiul de a-şi freca coarnele de tulpinile subţiri ale copacilor, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

„Ceea ce avem noi acum, duce şi la un impact puternic asupra regenerării arboretelor din rezervaţie, distrug arboretele tînăr în acele parchete de recostrucţie ecologică”, spune Gheoorghe Manic, directorul interimar al rezervaţiei.

Moldsilva elaborează acum un studiu de evaluare a consecinţelor şi a impactului pe care îl aduc aceste animale asupra faunei. În pădurile din Republica Moldova, sînt aproape 900 de cerbi pătaţi.

Mai multe informații despre natura din Republica Moldova puteți afla, accesînd site-ul moldovenii.md la rubrica "Natura și Turismul".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cerbii , rezervaţie , Codrii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
244 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 244 de oameni. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.