Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
29 iulie 2013, 10:33 Natura şi turismul views 9419
29 iulie 2013, 10:33 Natura şi turismul views 9419

Rezervaţia "Pădurea Domnească" va face schimb de zimbri cu Polonia


Foto: trm.md

Principala atracţie turistică a Rezervaţiei “Pădurea Domnească” este zimbrăria, care a fost construită în 2005. Atunci au fost aduşi trei zimbri din Polonia, două femele şi un mascul. Astăzi, aici locuiesc şase zimbri. Întrucît există probleme între sexe, Rezervaţia vrea să schimbe doi masculi pe două femele de zimbru şi speră că în toamnă acest lucru să fie posibil.

“La moment, zimbrii se simt foarte bine, nu există probleme, dar în principiu, există problema țarcului. Acesta are 32 de hectare și este împărțit în trei: femelele le ținem într-un țarc, masculul în vîrstă în alt țarc și zimbrii tineri în alt țarc. Țarcul poate să găzduiască pînă la 18 exemplare”, spune Sergiu Bucătaru, directorul rezervației "Pădurea Domnească".

Suprafața Rezervației ar putea găzdui o micropopulație de 15-17 zimbri, cu un raport între sexe de 5-6 femele la un mascul. Însă, la “Pădurea Domnească” sînt doar două femele și deja cinci masculi. Iar mai mulți masculi într-o cireadă atît de mică nu pot conviețui, lucru ce creează probleme conducerii Rezervației.

“Există problema între sexe. Avem mascul în vîrstă, masculi tineri și doar două femele, și există o concurență între ei. Noi ne străduim să-i menținem în sectoare diferite, ca ei să nu concureze, să nu se întîmple cazuri excepționale. Ar fi de dorit ca pe viitor, noi preconizăm și dacă ar fi un suport financiar adecvat, am extinde țarcul. Soluția ar fi ca să schimbăm acești doi masculi care-i avem, pe două femele”, a mai spus Sergiu Bucătaru.

Directorul Rezervației a declarat în cadrul emisiunii “Natura în Obiectiv” de la Moldova 1 că există o înțelegere verbală cu Polonia, cu ambasadorul Poloniei la Chișinău, care a promis că va oferi ajutor pentru soluționarea problemei. “Ambasadorul a propus ca cei doi masculi să-i ducem în Polonia și ei în locul lor să ne aducă două femele. Ar fi un lucru foarte binevenit. Sperăm ca în toamnă noi să avem de-acuma patru femele și un mascul”, a declarat Sergiu Bucătaru.

Primii zimbrii în Republica Moldova au fost aduși la "Pădurea Domnească" acum 10 ani.

 

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

rezervaţie , animale , Polonia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
563 locuitori

Misovca este un sat din cadrul comunei Gangura, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 74 km de orașul Ialoveni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 563 de oameni. Satul Misovca a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.