|
Valea rîului Ciorna din Defileul Mare (Foto)
Vom descrie succint și vă vom prezenta în această publicaţie, un mic reportaj foto despre încă unul dintre rîurile din nordul ţării ‒ Ciorna.
Rîul Ciorna îşi începe curgerea de la izvoarele din apropierea satului Cuşelăuca, la nord-vest de acesta, la graniţa dintre raioanele Floreşti şi Şoldăneşti. Izvorul acestuia este situat la o altitudine de 240 m deasupra nivelului mării. Rîul este afluentul de dreapta al rîului Nistru, iar estuarul lui este situat în partea de nord a orașului Rezina, lîngă satul Ciorna. Lungimea rîului e de 42 de km, suprafaţa bazinului ‒ 294 km². Ciorna curge prin oraşul Șoldănești, satul Parcani, Glinjeni din raionul Șoldănești și satele Mateuţi și Ciorna din raionul Rezina.
Are cîţiva afluenți mici de stînga, cel mai mare dintre care are o lungime de 18 km. Toţi afluenţii nu au vreo denumire. Pe rîu a fost creat un lac mare de acumulare cu o capacitate de 1,5 mii de metri cubi de apă, cu o suprafaţă de 50 de hectare. În bazinul rîului există mai multe lacuri artificiale.
Apele rîului și lacurile de acumulare sînt folosite pentru irigații și în alte scopuri. După ce străbate orașul Șoldănești, rîul îşi face intrarea maiestuoasă în defileul adînc (în unele locuri acesta depăşind adîncimea de 200 m), numit Marele Defileu al rîului Ciorna. Partea principală și cea mai frumoasă a defileului este situată în apropiere de satele Glinjeni și Mateuţi. Pereţii defileului sînt compuşi din calcar sarmatic și plăci de gresie. Deosebit de impresionantă este panta total abruptă a defileului din apropierea satului Mateuţi, avînd o structură etajată cu straturi alternative deschise și întunecate de calcar, acestea la rîndul lor fiind împădurite. Această vale arată extrem de pitoresc, cu o iarbă deasă şi mare, iar de-a lungul rîului am putut observa numeroasele turme de oi și capre. Pe alocuri pe rîu sînt praguri, formate deasupra bolovanilor rostogoliţi de pe pantele defileului şi de aceea, chiar dacă stai în vîrful celei mai abrupte pante, poţi auzi zgomotul apei care trece peste bariere.
Prin valea defileului, paralel cu albia rîului trece o linie de cale ferată, care începe în oraşul Rîbnița, pe malul stîng al rîului Nistru și se termină în oraşul Glodeni, de unde a fost construită o linie de cale ferată pînă la Drochia. Pe unele porţiuni de drum sînt poduri, sub unul dintre care veţi putea vedea fotografii cu un afluent al rîului Ciorna, iar în apropiere de satul Ciorna calea ferată trece printr-un tunel. Trebuie să vă spunem că reţeaua de cale ferată nu diminuează deloc acest peisaj idilic, cu atît mai mult, că în prezent pe această porţiune de cale ferată aproape că nu circulă vreun tren.
Stînd în picioare în vîrful defileului, unde începe satul Glinjeni, apoi lîngă satul Mateuţi, nu oboseam să tot admirăm frumusețea unuia dintre numeroasele monumente ale naturii, atît de bogat şi generos inserate în nordul Moldovei. Ce-i drept, odată ce ne apropiam de gura de vărsare a rîului în apropiere de satul Ciorna, caracterul peisajului natural s-a schimbat, aici se face resimţită în mod clar prezența omului, dar și a roadelor mîinilor și faptelor lui. Cu cît ajungeam mai aproape de Nistru, cu atît întîlneam mai multe construcţii de tot felul, structuri metalice, depozite, tehnică, toate abandonate şi, desigur, gunoi atît industrial, cît şi menajer. Iar acest lucru nu este surprinzător, deoarece, din cîte știm, această minune a naturii nu este recunoscută oficial drept monument al naturii.
Vă lăsăm singuri în faţa reportajului foto şi rămînem în speranţa, că vom mai reveni în acest loc uimitor prin frumuseţea lui și, posibil, vom suplimenta publicația noastră cu noi poze. Fotografiile prezentate în reportajul nostru au fost realizate la mijlocul lunii aprilie 2013. Sperăm să ne revedem cît de curînd.
Rîul Ciorna de la Şoldăneşti pînă la Mateuţi, Rezina - album foto
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1448
- Populația:
- 770 locuitori
Făgureni este un sat din cadrul oraşului Străşeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Strășeni și la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 770 locuitori. Satul Făgureni a fost menționat documentar în anul 1448 cu numele Curluceni.
Comentarii
(0)