|
Expert, despre încălzirea anormală în Moldova
În plină toamnă, în Republica Moldova încă se înregistrează vreme caldă, în timp ce întreaga perioadă de vară a fost caracterizată de căldură extremă. Potrivit lui Ilia Trombițki, director al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Nistrului Eco-TIRAS, doctor în științe biologice, pentru a salva ecologia noastră de încălzirea anormală, "trebuie să mărim serios suprafața pădurilor". El a declarat acest lucru în cadrul emisiunii "ПО ФАКТАМ", transmite Noi.md.
Expertul a spus că astăzi defrișările reprezintă o problemă acută pentru țara noastră:
"Noi observăm cifre mari (temperatura aerului) ale acestei încălziri pe teritoriul nostru. Schimbările vor avea loc cel mai mult aici, pe locul doi va fi Ucraina, iar pe urmă alte țări. Ceea ce am început să discutăm la mijlocul anilor '90, că este necesar să ne pregătim pentru aceasta, este necesar să creștem serios suprafața pădurilor, anume a pădurilor, nu a plantațiilor, trebuie să fie arbuști, arbori de diferite specii, de diferite vîrste, avem nevoie de astfel de păduri, doar ele sînt capabile să ne salveze într-o anumită măsură. Ar trebui să existe cît mai multă verdeață, din păcate, avem un proces invers, și nu putem fi mulțumiți de el, pentru că vedem foarte des cum copaci sănătoși sînt tăiați fără cererea locuitorilor din jur, iar în locul lor sînt plantați alți copaci tineri, și o rată de supraviețuire foarte scăzută a copacilor proaspăt plantați. Acest lucru se datorează faptului că aceste noi plantări nu sînt îngrijite, deoarece arborii noi sînt tineri, au nevoie de cel puțin 3 ani de udare. În același timp, vedem foarte multe cazuri și direct este vorba de rînduri de copaci, de multe ori proaspăt plantați, mai mult decît atît sînt copaci scumpi, cred că nu mai puțin de 500 de lei bucata, care încă din primăvară s-au uscat și asta s-a întîmplat nu doar din cauza climei calde. Nu s-a făcut ceea ce trebuie făcut. "
Potrivit lui Ilia Trombițki neglijența față de plante poate fi observată chiar și în parcul capitalei:
"M-am plimbat ieri prin Valea Trandafirilor și acolo, pe de o parte, au tăiat copaci sănătoși care sînt încă vii, pe de altă parte sînt copaci uscați și nimeni nu se atinge de ei. Pot să cadă în orice moment".
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1807
- Populația:
- 854 locuitori
Cîietu este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîietu și Dimitrova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Cantemir și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 854 de oameni. Satul Cîietu a fost menționat documentar în anul 1807.
Comentarii
(0)