Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
07 august 2023, 09:30 Natura şi turismul views 1281
Copacii din sectorul Botanica, otrăviți: Ce spun ecologiștii
07 august 2023, 09:30 Natura şi turismul views 1281

Copacii din sectorul Botanica, otrăviți: Ce spun ecologiștii

Găurirea și otrăvirea cu substanțe toxice a unor copaci din sectorul Botanica este un fapt confirmat.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmează să depună o sesizare la poliție, care să investigheze acest caz.

Se întîmplă după ce Jurnal TV a difuzat la sfîrșitul lunii iunie un reportaj despre vătămarea, de către necunoscuți a mai multor arbori din peisajul orașului. Reprezentanții Primăriei afirmau atunci că Jurnal TV emite informații eronate, care știrbesc din imaginea primarului Ion Ceban. Acum, aceștia se eschivează de la replică. Am încercat în repetate rînduri să obținem o reacție la concluziile Inspectoratului de Mediu, dar responsabilii din administrația publică nu ne-au răspuns la apel, transmite Știri.md.

Ion Bulmaga, șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului: "Din cele văzute la fața locului se atestă că într-adevăr arborii au fost găuriți. sînt semne vizibile că a fost introdusă o substanță chimică. Urmează să ne expunem pe acest fapt în vederea identificarea făptașilor și atragerea acestora la răspundere contravențională."

Potrivit șefului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, au fost afectați patru arbori, doi stejari și doi copaci din specia Sophora. Făptașul ar fi administratorul construcției, în a cărei preajmă se aflau arborii. Acesta a fost citat de două ori la inspectorat, pentru explicații, însă nu s-a prezentat.

Ion Bulmaga, șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului: "Acesta prima oară nu a dat curs citării. Fiind citat a doua oară la fel nu s-a prezentat. De aceea, a fost întocmit un proces verbal de contravenție în lipsa lui."

Administratorul a primit o amendă de 15 mii de lei pentru vătămarea copacilor din specia Sophora. Rămîne de văzut cine a găurit doi stejari. ION Ion Bulmaga, șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului: "Urmează să fie înaintat demers către Inspectoratul de Politie Botanica, în vederea identificării persoanelor, care se fac vinovate de vătămarea a celor doi stejari."

Ecologistul Petru Vinari este convins că cel care a vătămat copacii avea un scop meschin.

Petru Vinari, ecologist, activist civic: "În așa diametru, găurile nu pot fi făcute pentru a se lua probe. sînt anumite chestii speciale, prin care se pot lua probe ca sa se vadă care este starea masei lemnoase a copacului. Însă aceste găuri se vede că au altă proveniență, au fost făcute cu alt scop."

Nu este pentru prima dată cînd sînt distruși copacii, fiind „incomozi” pentru unii, susține ecologistul.

Petru Vinari, ecologist, activist civic: "Bazîndu-ne pe experiența din orașul Chișinău, cînd acești copaci sînt incomozi și încurcă locurilor de parcare preconizate în aceste locuri, ei sînt otrăviți și avem temeiul să bănui că asta s-a întîmplat și aici."

Autoritățile ar trebui să elaboreze un registru al spațiilor vezi, pentru a împiedica defrișarea ilegală și pentru a-i sancționa pe cei ce distrug copacii, afirmă Petru Vinari.

Petru Vinari, ecologist, activist civic: "În cazul în care noi nu avem un document temeinic, un registru al spațiilor verzi, acest loc își poate schimba statutul. Dacă am fi avut un astfel de document, chiar dacă arborii ar fi avut de suferit, ei ar fi fost înlocuiți, pentru că, conform acestui document el rămîne a fi spațiu verde."

După reportajul Jurnal TV difuzat la sfîrșitul lunii iunie, Primăria Chișinău a cerut dezmințiri, menționînd că informațiile prezentate atentează la onoarea, demnitatea și reputația primarului Ion Ceban.

Reprezentanții Primăriei nu au comentat, deocamdată, concluziile Inspectoratului de Mediu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copac , Botanica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
514 locuitori

Braicău este un sat din cadrul comunei Sudarca, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dondușeni și la 212 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 oameni. Satul Braicău a fost menționat documentar în anul 1630.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.