Spre compartiment: Natura şi turismul
30 iunie 2023, 14:00 Resurse acvatice views 1656
Ucrainei i se va cere revizuirea Regulamentului privind funcționarea lacurilor de acumulare de pe rîul Nistru
30 iunie 2023, 14:00 Resurse acvatice views 1656

Ucrainei i se va cere revizuirea Regulamentului privind funcționarea lacurilor de acumulare de pe rîul Nistru

Moldova va cere Ucrainei să revizuiască Regulamentul privind funcționarea lacurilor de acumulare de pe rîul, care a fost adoptat de Kiev practic unilateral și nu convine Chișinăului.

Despre aceasta a declarat directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor rîului Nistru ”Eco-TIRAS”, doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi, în cadrul emisiunii "Без галстуков", moderată de Alexandru Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

El a menționat că astăzi la Centrala hidroelectrică de pe Nistru funcționează 4 generatoare, dar, în total, în conformitate cu proiectul sovietic, era planificată punerea în funcțiune a 7 generatoare. Adică, trebuie de pus în funcțiune încă trei.

"Ce trebuie pentru aceasta? Pentru aceasta trebuie de crescut nivelului apei în rezervorul bufer, adică între Centrala hidroelectrică-1 și Centrala hidroelectrică-2. Acest rezervor are o lungime de aproximativ 20 de kilometri și se termină în zona Naslavcea. Mult timp, Ucraina a vrut să încheie un acord cu Moldova privind funcționarea acestui nod hidroenergetic pentru ca partea moldovenească să ofere în chirie aproximativ 19 hectare de teren. Aceasta este o fîșie îngustă de la barajul din Naslavcea și mai sus pînă la teritoriul ucrainean - aproximativ doi kilometri și jumătate - pentru a întări malul moldovenesc și, în consecință, pentru a-l pregăti pentru această creștere a nivelului apei. La rîndul său, partea moldovenească a insistat ca, în același timp, să fie indicate regulile de funcționare, astfel încît apa să curgă în rîul Nistru inferior provocînd cît mai puține daune ecosistemului rîului Nistru", a spus Ilia Trombițchi.

Potrivit acestuia, în același timp, se pare că nu a fost obținut niciun succes și, ca urmare, anul trecut, prin luna mai, partea ucraineană a aprobat Regulamentul privind funcționarea rezervoarelor de pe Nistru, ceea ce nu convine în principiu părții moldovenești.

"Adică, pe parcursul anului 2021 au avut loc negocieri în cadrul Comisiei Nistrene cu privire la acest proiect. Partea moldovenească a venit cu o serie de propuneri care practic nu au fost luate în considerare. Adică Ucraina le-a ignorat. Mai mult, negocierile cu privire la documentul tehnic se desfășoară de aproximativ 13 ani. Și, ca rezultat, am primit un document care reflectă poziția unilaterală a părții ucrainene. Se pare că în curînd va avea loc o nouă ședință a Comisiei Nistrene, iar la această ședință partea moldovenească va ridica problema revizuirii acestui document, care a fost adoptat unilateral. Aceasta este o încălcare a principiilor de cooperare care au fost consacrate în Tratatul Nistrean. Acesta este un exemplu de relațiile bune sînt relații bune, iar cînd vine vorba despre momente fundamentale, o parte nu se uită la cealaltă", a remarcat binecunoscutul ecologist.

În opinia sa, există șanse de îmbunătățire a acestei situații, și anume modificarea acestui document, iar un exemplu de astfel de compromis poate fi cooperarea anterioară a părților și mișcarea Kievului în întîmpinarea Chișinăului.

"De exemplu, în fiecare primăvară, în aprilie, cele două părți discută programul deversării ecologice de primăvară pe rîul Nistrului. Și anul acesta, de exemplu, partea ucraineană a ieșit cu propriile propuneri de programe. Moldova a venit cu propunerile sale. Și partea ucraineană, în principiu, a acceptat ceea ce a propus partea moldovenească. Deoarece toate cele trei propuneri ucrainene se refereau la începerea foarte devreme a deversării. Am ieșit cu propunerea ca deversarea să fie, dimpotrivă, mult mai tîrziu. Și, în principiu, partea ucraineană a mers în întămpinare și toată lumea a fost mulțumită de deversarea care a avut loc anul acesta. Dar, desigur, în acest caz ne-a ajutat și natura, pentru că au fost ploi. Acesta este un factor foarte important. Dar, cu toate acestea, chiar și în absența lor, deversarea ar fi fost oricum efectuată cu succes. Adică, ea se realizează în așa fel, încît peștii, păsările în zonele inferioare să se poată reproduce, și așa mai departe. Adică, Comisia Nistreană este de fapt un mecanism care permite rezolvarea multor probleme și este o platformă pentru discutarea acestor probleme", a subliniat Ilia Trombițchi.

Potrivit lui, ambele părți, la unele puncte au încercat să aducă în fața instanței Uniunii Europene problemele legate de această influență a centralelor hidroelectrice.

"Dar, în primul rînd, această problemă a fost deja bine studiată științific. În al doilea rînd, Uniunea Europeană ia poziția: băieți, vă rugăm să vă înțelegeți între voi, deoarece în lume există multe exemple pozitive cînd aceste probleme au fost rezolvate. De exemplu, între Argentina și Brazilia de-a lungul rîului Parana a existat o situație similară, iar cele două părți au decis între ele cum vor exploata centrala hidroelectrică, astfel încît cele două părți să rămînă mulțumite", a declarat directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor rîului Nistru ”Eco-TIRAS”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ucraina , Nistru , lacuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
1062 locuitori

Bolţun este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bolţun este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1062 de oameni. Bolțun a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.