|
Păduri private și un vice-premier “pe păduri”
Zilele trecute președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu reprezentanți din 24 gospodării silvicole din țară, agenția “Moldsilva” și ministerul mediului.
A fost pus în discuție demult promisul Program național de extindere și refacere a pădurilor pentru o perioadă de 10 ani (2023-2032) și planul de acțiuni pentru implementarea acestuia în următorii cinci ani, proiectul fiind publicat pe site-ul guvernului spre a fi dezbătut public. Un document necesar, mare, costisitor și... dificil de realizat în actualele condiții. Măcar și din simplul motiv, că pentru împădurirea reușită a teritoriilor preconizate (nu mai puțin de 145 mii de hectare) e nevoie de mijloace foarte mari.
Acum o jumătate de an, fosta ministră a mediului Iuliana Cantaragiu a declarat la postul public Moldova 1, că cheltuielile preconizate pentru împădurirea unui teritoriu de doar 100 mii de hectare constituie 1 miliard de euro. Proiectul pus acum în discuție presupune pentru primii cinci ani investiții de 370 mln. de euro. Chiar și așa, a scris pe rețelele sociale doctorul habilitat în biologie Ilie Trombițchi, președintele Asociației ECO-Tiras, “este clar că acești bani vor veni, în fond, din UE”. Adică, deocamdată nu există mijloace pentru împădurirea republicii. Dar ecologiștii și activiștii civici speră că se vor găsi. Mai ales că azi RM, spun ei, are “o fereastră unică de oportunități pentru atragerea mijloacelor externe în scopul reîmpăduririi și a extinderii suprafețelor forestiere ”.
Continuarea articolului cititi pe noi.md.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1817
- Populația:
- 5519 locuitori
Abaclia este un sat și comună din raionul Basarabeasca. Abaclia este unicul sat din comuna cu același nume, situat la distanța de 5 km de orașul Basarabeasca și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituia 5519 oameni. Satul Abaclia a fost menționat documentar în anul 1817.
Comentarii
(0)