|
Foto: publika.md |
Planul B: Cum poate fi evitată criza apei potabile
Debitul apei în fluviul Nistru a scăzut pînă la 8,5 metri, iar în cazul în care situația va deveni critică „Apă-Canal Chișinău" va solicita deschiderea barajului Hidrocentralei Dubăsari.
Specialiștii „Apă-Canal Chișinău" monitorizează în permanență debitul fluviului Nistru. Deși la gurile de captare se menține o cotă acceptabilă, nivelul apei este aproape de unul critic. În același timp, stația de pompare a apei care asigură capitala și suburbiile continuă să activeze în regim normal, iar consumatorii sînt asigurați non-stop cu servicii de apă și canalizare, transmite Anticorupție.md.
Operatorul municipal de apă și canalizare recomandă în această perioadă consumul de apă doar în scopuri menajere, pentru a evita disfuncționalități ale serviciului prestat. Pentru scopuri agricole sau alte activități gospodărești, cum ar fi udatul gazonului sau al plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor/aleilor și al mașinilor, umplerea piscinelor etc., sîntem îndemnați să utilizăm apa din alte surse (fîntîni, reutilizarea apei de ploaie etc.).
Ieri, autoritățile au anunțat măsuri sporite de economisire a apei. Una din ele îi va obliga pe operatorii de aprovizionare cu apă să monitorizeze prizele de apă și să ajusteze orarele de livrare a apei. Astfel, furnizarea va fi întreruptă în intervalele 09:00 - 12:00 și 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă în condiții de secetă. Totodată, operatorii au fost obligaţi să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.
Persoanelor fizice li se va interzice, în intervalul 8:00- 21:00, irigarea gazoanelor, plantelor din gospodăriile proprii, spălatul trotuarelor, aleelor, mașinilor, umplerea piscinelor.
Republica Moldova se află sub cod roşu de secetă hidrologică. Serviciului Hidrometeorologic de Stat avertizează că pînă la 29 iulie în rîuri se va menține scurgerea scăzută a apei, iar pînă la sfîrșitul săptămînii se prevăd precipitații în centrul și nordul țării, dar acestea nu vor îmbunătăți esential situația.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1924
- Populația:
- 252 locuitori
Spicoasa este un sat din cadrul comunei Burlacu, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Spicoasa a fost înființat în anul 1924 cu denumirea Cuciurgoaia.
Comentarii
(0)