Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
06 februarie 2022, 10:45 Natura şi turismul views 2676
La Bardar au înflorit primele lalele
06 februarie 2022, 10:45 Natura şi turismul views 2676

La Bardar au înflorit primele lalele

„Ce primăvară blîndă și generoasă la doar cîțiva kilometri de Chișinău", m-am gîndit atunci cînd am ajuns la Bardar, la familia Luchiță, acolo unde au înflorit primele lalele din acest an. Vreau să vă spun că este complicat să explici prin cuvinte cînd o afacere depășește condițiile de business și vinde emoții, dar o să încerc, fără patetism, să vă transmit primăvara din suflet pe care am simțit-o acolo.

Noi v-am povestit anterior de nenea Vasile Luchiță, care cu mulți ani în urmă a pus pe roate „afacerea de milioane de miresme la Bardar". De data aceasta însă, noi am discutat cu fiul său Gheorghe, care deja cîțiva ani la rînd dezvoltă alături de familie acest mic colț al miresmelor, scrie diez.md.

Anul acesta, lalele și narcișii s-au grăbit să ne aducă primăvara și, apropo, au făcut-o într-un mod tare colorat, fiindcă sera de la Bardar a explodat de rozul, albul, galbenul, movul și roșul generos al lalelelor.

„Acum oameni vin mai rar, însă în luna aprilie, atunci cînd înfloresc lanurile de lalele, oamenii vin ca să se detașeze de gălăgia orașelor. Mai mult decît atît, vreau să spun că datorită clienților care ne susțin și vin să cumpere flori indiferent de sezon, eu rămîn acasă dezvoltînd această afacere și nu sînt nevoit să plec peste hotare. Iar în calitate de recunoștință a faptului că dînșii cumpără flori, noi le oferim un fel de carduri de acces, ca atunci cînd revin la noi, de exemplu, în aprilie, cînd e sezonul lanurilor înflorite de lalele, dînșii să aibă acces gratuit, fiindcă în acea perioadă este stabilită o taxă de intrare de 50 de lei", spune Gheorghe Luchița.

Iar în timp ce discutam cu gospodarul de la Bardar, venise un grup de cumpărători care și-au adunat în brațe flori și au plecat acasă atât de senini la chip, încât aveam impresia că lalelele au o forță magică de a-i face pe oameni să înflorească.

Dar cred că în această poveste multe lucruri se datorează și lui Gheorghe Luchiță, pentru care florile nu sînt doar o afacere, pentru dînsul acestea sînt literalmente niște ființe însuflețite care trebuie tratate cu grijă și atenție.

Cred că lucrurile n-ar funcționa la fel dacă n-ar exista la mijloc pasiune. Pentru că, uitîndu-mă la modul în care interacționează Gheorghe Luchiță cu oamenii și cum le vorbește despre lalele, în cap îmi rula ca pe banda cinematografică o singură frază: „Trebuie să fii tare bun ca florile să te iubească și să fie atît de rodnice cu tine".

sînt convinsă că, odată ajunși la Bardar, o să lăsați loc în suflet să vă crească flori, locul acela are o energie caldă, umană și foarte specială. Iar nouă nu ne rămîne decît să vă facem o expediție vizuală acolo și să vă sugerăm să aveți și voi parte de o astfel de experiență.

Apropo, pe lîngă procurarea lalelelor sau narcișilor, discutați cu domnul Luchiță, el o să vă povestească tare frumos și cald despre flori. Iar dacă o să ajungeți la vară la Bardar, o să reușiți să prindeți peisajul impresionant al nuferilor care înfloresc în acea perioadă.

Aici găsiți date de contact ale familiei Luchița și nu uitați, primăvara nu este despre anotimp, ea este despre ceea ce alegeți să simțiți. Enjoy!

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

lalea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1877
Populația:
50 locuitori

Cot este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Glodeni și la 168 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 50 de oameni. Satul Cot a fost menționat documentar în anul 1877.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.