|
Un moldovean a călătorit toată Europa pe două roți
A cutreierat toată Europa pe două roţi. E vorba de un basarabean, care în plină pandemie, a pornit cu bicicleta în călătoria vieţii sale
A cutreierat toată Europa pe două roţi. E vorba de un basarabean, care în plină pandemie, a pornit cu bicicleta în călătoria vieţii sale pe bătrînul continent. A parcurs peste 20 de mii de kilometri şi a vizitat mai bine de 30 de state înfruntînt provocări neaşteptate, care i-au schimbat viaţa.
Ideea de a călători prin Europa cu bicicleta i-a venit lui Ştefan Gîncu anul trecut, de Ziua Independenţei Republicii Moldova. Aventura lui a început cu o scurtă călătorie în Romînia.
ŞTEFAN GÎNCU: „După am avut aşa o revelaţie cînd am ajuns la Constanţa, am zis că nu eu vreau să merg mai departe şi să văd Grecia, pentru că aveam pe cineva acolo şi după Grecia am mers în toată Europa."
Călătoria l-a costat în jur de 5000 de euro, dar spune că de mare ajutor i-au fost şi basarabenii stabiliţi peste hotare.
ŞTEFAN GÎNCU: „Am primit o bunătate şi o susţinere extraordinară la acei moldoveni, atît moral cît şi financiar şi cazare şi tot. Dacă nu erau ei, nu aş fi făcut această distanţă, zic eu mare."
Călătoria nu a fost lipsită de peripeţii: a trebuit să facă faţă capriciilor vremii şi chiar a întîlnit în calea lui urşi. Dar nu acestea au fost cele mai mari provocări.
ŞTEFAN GÎNCU: „La aşa dinstanţă ai pan de roţi practic de două şi chiar 3 ori pe zi. S-a stricat o roată de tot şi nu puteam să o repar şi a trebuit să merg pe jos ca să găsesc un service. Eu nu ştiam ce înseamnă travelingul pe bike, eu credream că, na, îţi iei un rucsac şi mergi. Nu, trebuie echipament, pentru ca e mai comod, nu trebuie să ai nimic în spate pentru că e greu, cînd mergi 10 ore. Vreau să spun că fiecare kilogram contrază atunci cînd mergi, aici aveam mai multe scticle cu apă, dar cînd ai un kilogram îbn plus cînd urci un munte e foarte greu."
După 23 de mii de kilometri parcurşi pe bicilcletă prin ţările europene, Ştefan a revenit recent la Chişinău. Emoţionat, şi cu memoria telefonului plină de amintiri, tînărul spune că viaţa lui s-a schimbat esenţial.
ŞTEFAN GÎNCU: „Mă simt super entuziasmat, acest an din viaţa mea, l-am trăit practic la maxim, am simţit fiecare zi, eu dorimind în cort, în mijlocul naturii, pe plajă cîmpuri, în păduri, pe malul lacurilor, fiecare zi am trăit-o super fain. Şi cred că acum viaţa mea sună aşa, viaţa de la călătorie şi după călătorie."
Despre întreaga călătorie a basarabeanului care a străbătut cu bicicleta toată Europa, aflaţi sîmbătă în rubrica "Metamorfoze", realizată de Liuba Maxim.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1909
- Populația:
- 6700 locuitori
Ştefan Vodă este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ştefan Vodă. Amplasat în partea de sud-est a republicii, oraşul Ştefan Vodă este situat la o distanţă de 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6700 locuitori. Istoria localităţii începe cu anul 1909, odată cu întemeierea coloniei germane Kizil.
Comentarii
(0)