Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
02 septembrie 2021, 12:00 Natura şi turismul views 2718
Sîrbu: Situație alarmantă în bazinul rîului Nistru
Foto: newsmaker.md
02 septembrie 2021, 12:00 Natura şi turismul views 2718

Sîrbu: Situație alarmantă în bazinul rîului Nistru

Bazinul rîului Nistru se află într-o stare ecologică catastrofală, o spune președintele Asociației EcoDava, Igor Sîrbu.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, acesta menționează că rîul Nistru seamănă acum mai mult cu o mlaștină iar adîncimea este pe alocuri pînă la un metru.

„Pe teritoriul ucrainean, sînt foarte multe fabrici de producere a îngrăşămintelor pe bază de potasiu, vechi depozite de pesticide foarte nocive, periculoase pentru sănătatea oamenilor, fiind în imediată apropiere a rîului, vechi și uzate, acestea fac ca deşeurile să ajungă în apele Nistrului”, spune Igor Sîrbu.

Totodată acesta spune că problema rîului este una majoră și depinde nu doar de poluare, dar și de faptul că în Ucraina pe Nistru se construiesc în ultimul timp noi lacuri de acumulare și noduri hidrotehnice, care au dus la schimbări radicale. Cu regret, temperaturile şi regimul hidrologic au dus la aceea că 80% din fauna rîului a dispărut, iar fluxul de apă care ajunge pe teritoriul Republicii Moldova a scăzut brusc.

”Cu toate că în anul 2013 a fost semnat un document între Moldova și Ucraina ce prevede protecția și dezvoltarea durabilă a bazinului rîului Nistru. Pînă în prezent nu s-a făcut nimic, iar acțiunile care urmau să fie întreprinse au rămas doar pe hîrtie”, a mai scris președintele EcoDava.

Pentru Republica Moldova apa din rîul Nistru este una vitală.

De menționat că rezervorul strategic de apă potabilă a capitalei este lacul Ghidighici, care prin intermediul rîului Bîc, (care la fel este extrem de poluat), în ultimii 30 de ani a depozitat în lac canalizarea orașelor Călăraș și Strășeni fără de careva prefiltrare, transformînd rezervorul strategic de apă potabilă a capitalei, într-un imens colector de canalizare, formînd și aici o periculoasă bombă ecologică.

”Cerem conducerii Republicii Moldova o reacţie imediată pentru a preveni o tragedie ecologică !!! Cu părere de rău, pierdem fluviul nostru principal şi altul nu avem. În timp ce autoritățile ambelor state sînt preocupate de politică, poluarea masivă a rîului Nistru se răsfrînge atît asupra populaţiei din Moldova, cît şi asupra cetăţenilor ucraineni...”, a concluzionat Sîrbu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nistru , poluare , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
1402 locuitori

Bieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cihoreni, Slobozia-Hodorogea și Bieşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1402 oameni. Satul Biești a fost menționat documentar în anul 1430.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.