Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
20 iulie 2021, 10:30 Natura şi turismul views 2187
Rîul Răut este din nou în pericol
20 iulie 2021, 10:30 Natura şi turismul views 2187

Rîul Răut este din nou în pericol

Pe rîul Răut este din nou în pericol din cauza gardurilor ilegale instalate de către localnici, cu scopul de a pescui, ceea ce duce în cele din urmă la o scădere a fluxul rîului și la oprirea acestuia și pentru a rezolva această problemă și a îmbunătăți situația, este necesar nu numai de a continua curățarea rîului, ci și a adopta legi necesare pentru a-i pedepsi pe cei responsabili de poluarea rîului.

Despre aceasta pentru portalul Noi.md a declarat activistul de mediu Vladimir Parnov.

El a reamintit că activiștii de mediu au efectuat în repetate rînduri ieșiri pentru curățarea rîului, au înlăturat un număr mare de îngrădiri ilegale care împiedică dezvoltarea rîului, îl înfundă.

Cu toate acestea, localnicii au ridicat din nou aceste garduri, au oprit din nou fluxul. Rîul se evaporă, scade, debitul rîului devine mai mic.

”Ne-am întors puțin în trecut, iar toate eforturile noastre nu au fost susținute nici de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, nici de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în întregime. Anul trecut noi am curățat o parte din rîul Răut din Furceni pînă la Trebujeni, dar după un timp, gardurile apărut din nou acolo", a declarat cu tristețe Vladimir Parnov.

"Intenționăm să continuăm curățarea rîului de gunoi și intenționăm să trăim în curățenie, astfel încît și copiii noștri în viitor să trăiască în curățenie și cu un mediu bun. Cu siguranță vom face apel la Inspectoratul pentru Protecția Mediului și la ministerul de resort și, dacă va fi necesar, ne vom adresa Președintelui, Prim-ministrului și Parlamentului pentru a elabora o serie de legi care pot fi puse în aplicare aici, pe teritoriile noastre, astfel încît făptașii să fie pedepsiți. Pentru că, după cum se știe, tot ce se întîmplă aici din cauza poluării rîului nu se pedepsește în nici un fel. Protocoalele nu sînt scrise, oamenii nu poartă răspundere pentru acțiunile lor și ne-am dori ca ei să poartă răspundere pentru acțiunile lor și, astfel, să putem schimba această situație", a subliniat activistul de mediu.

 Anterior, activiștii fundației Ecodava, împreună cu alți voluntari, au participat în mod repetat la acțiuni de salvare a rîului Răut, unde pe parcursul a mai multor ani locuitorii au construit bariere pentru pescuit pe rîu, care distrug ecosistemul rîului.

Administrația locală de stat este la curent cu problema îngrădirilor instalate ilegal de pescari pe rîul Răut, în fiecare an aceste bariere sînt scoase, dar oamenii continuă să le instaleze. Aceste acțiuni ale pescarilor distrug rîul.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului constată că astfel de bariere pe rîu sînt dăunătoare mediului, din cauza lor rîul se înnămolește, fluxul apei se schimbă, peștii nu pot înota liber chiar și în perioada de reproducere. Barierele sînt demolate regulat, dar locuitorii locali le reinstalează de fiecare dată.

 Activiștii de mediu îndeamnă autoritățile să dea dovadă de responsabilitate, iar structurile și organizațiile de profil - să nu rămînă indiferente față de problema rîurilor din Republica Moldova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ecologie , riuri , poluare , Raut

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
79 locuitori

Pobeda este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Grigoriopol și la 76 km de Chișinău. Populaţia satului Pobeda alcătuia 79 oameni în anul 2000. atul Pobeda a fost înființat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.