Spre compartiment: Natura şi turismul
19 iulie 2021, 11:30 Natura şi turismul views 2558
Ce taine și comori ascund movilele din Moldova
Foto: sputnik.md
19 iulie 2021, 11:30 Natura şi turismul views 2558

Ce taine și comori ascund movilele din Moldova

Teritoriul Moldovei, inclusiv Transnistria, din cele mai vechi timpuri a fost acoperit cu numeroase movile (curgane). Unele dintre ele s-au păstrat pînă în zilele noastre.

Cunoscutul arheolog moldovean, candidat în științe istorice Nicolai Telnov, a declarat pentru Sputnik Moldova de ce strămoșii moldovenilor au construit movilele și unde sînt concentrate cele mai multe dintre acestea.

”Din cele mai vechi timpuri, diferite popoare au trăit în regiunile de stepă ale Mării Negre. Unii dintre ei au emigrat, alții au trăit sedentari în văile fertile ale rîurilor de stepă și s-au ocupat cu agricultura. Amintirea lor a fost păstrată de movile care se află în stepe de mii de ani. Ce taine și comori păstrează aceste movile află arheologii care se ocupă cu studierea lor.

Înainte de folosirea intensivă a acestui teritoriu, sub terenurile agricole s-au înălțat zeci de mii de movile. Cea mai activă distrugere a acestora a avut loc în secolul trecut în legătură cu aratul cu tehnică mecanizate și construcția sistemelor de irigare. În prezent, numărul lor a scăzut semnificativ, dar totuși în Moldova există mii dintre acestea. Dar, din păcate, distrugerea lor continuă.

Un curgan este cel mai adesea o movilă rotunjită deasupra mormîntului. Movilele au apărut pe teritoriul nostru cu aproximativ cinci mii de ani în urmă, în epoca de cupru-piatră a eneoliticului. Aceste movile, precum și cele ulterioare, aveau o construcție care se asemăna după trăsături cu piramidele egiptene. Apariția lor în regiune coincide și cu perioada construcției piramidelor din Egipt. Principala diferență este că movilele au fost construite din lemn și pămînt și mult mai rar aveau structuri de piatră în ele. Evident, ele se seamănă cu piramidele și după înfățișare, și după scopul lor. În camerele de înmormîntare ale movilelor au fost găsite arme, vase, ornamente și alte lucruri plasate împreună cu decedatul.

Cele mai multe movile în Moldova se observă în partea sa de Sud și pe teritoriul stepei Bălți. Acest lucru se datorează faptului că aceste ținuturi au fost locuite în principal de o populație pastorală, în rîndul căreia era în mare măsură răspîndit ritualul de înmormântare în curgane.

Interesul științific pentru studierea movilelor a apărut în secolul al XIX-lea. Acest lucru sa întîmplat după anexarea Basarabiei la Rusia. Cu timpul timpul, a început să se realizeze cartografierea acestui teritoriu și, ca urmare, pe hărțile militare au fost indicate locațiile movilelor și înălțimea lor.

Cea mai productivă perioadă a cercetării lor a fost în anii 70-80 ai secolului al XX-lea. În această perioadă, în legătură cu irigarea pe scară largă a terenurilor agricole, s-au efectuat săpături arheologice semnificative pentru a salva monumentele arheologice.

Este important ca, datorită săpăturilor, a fost construită o coloană culturală și cronologică sigură a dezvoltării societății din regiunea noastră din epoca eneoliticului pînă în Evul Mediu. Acest lucru este deosebit de valoros pentru studierea istoriei regiunii noastre, deoarece surse scrise, cum sînt în Egipt sau Mesopotamia, nu s-au păstrat în regiunea noastră, iar descoperirile arheologice sînt materialul de bază în baza căruia studiem istoria noastră antică.
la Universitatea din Transnistria funcționează cu succes Laboratorul de cercetare "Arheologie" care efectuează anual săpături arheologice planificate și de salvare pe malul stîng al Nistrului.

Laboratorul are o echipă de specialiști de înaltă calificare care introduc anual rezultatele cercetării în circulația științifică, publică realizările lor în publicații științifice foarte apreciate. Este important și faptul ca în fiecare an studenții-istorici ai universității își desfășoară practica arheologică în expedițiile acestui laborator. Cred că actualul sezon de teren va avea succes și pentru arheologii din Transnistria, după cum putem judeca deja după descoperirile identificate”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , arheologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
703 locuitori

Pohrebea este un sat din cadrul comunei Coşniţa, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Dubăsari și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 703 oameni. Satul Pohrebea a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.